Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
canva/spaxiax

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

7 stycznia 2022

Pomidorowa często gości na stołach w wielu polskich domach. Tradycyjnie przyrządzana jest na bazie rosołu i serwowana z ryżem lub makaronem. Zastępując ten dodatek soczewicą, przygotujemy niezwykle sycące i aromatyczne danie.

Proponowaliśmy wam już orientalną wersję pomidorowej z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przepis na ten klasyk z ziołami prowansalskimi . Tym razem podajcie ją z czerwoną soczewicą i aromatycznymi przyprawami. Sprawdźcie koniecznie, jak cudownie podkręcą one smak pomidorów .

Przepis na aromatyczną zupę pomidorową z soczewicą

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1 puszka krojonych pomidorów

  • 400 ml soku pomidorowego

  • 250 g suchej czerwonej soczewicy

  • 1 średnia cebula

  • 1 nieduża marchewka

  • 1 mała pietruszka

  • 1 niewielki por (biała część)

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry

  • 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Warzywa obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej warzywa marchew, pietruszkę, pora oraz cebulę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Uważamy, by ich nie przyrumienić.

Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę jeszcze smażymy. Następnie wlewamy bulion i wsypujemy przyprawy. Dodajemy także pomidory z puszki. Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut.

W tym czasie warzywa powinny nieco zmięknąć. Wlewamy sok pomidorowy i ponownie zagotowujemy. Po kolejnych 10 minutach gotowania miksujemy zupę w blenderze. Przenosimy ją z powrotem do garnka i zagotowujemy.

Dodajemy opłukaną i odsączoną soczewicę. Gotujemy jeszcze przez 12 minut. Soczewica powinna być miękka, lecz nie rozgotowana. Doprawiamy danie sosem solowym, pieprzem i ewentualnie solą.

Wskazówka: sos sojowy jest dodatkiem opcjonalnym, ale warto go użyć. Nada zupie dużo przyjemnego umami.

Czerwona soczewica w misce
Czerwona soczewica sprawi, że pomidorowa nabierze wyjątkowego charakteru

Źródło zdjęcia: canva/Karisssa

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy