Aromatyczna konfitura z czerwonej cebuli
Cebula dodawana jest przez nas praktycznie do każdego wytrawnego dania, co pozwala uzyskać odpowiednią głębię smaku. Można z niej jednak przygotować również produkty na słodko - jak konfitura. Świetnie komponuje się ona jako składników hot-dogów, burgerów czy tostów.
Choć pomysł na zrobienie z cebuli konfitury może wydawać się dziwny, wystarczy spróbować efektu pracy, aby natychmiast się w nim zakochać. Wiele dań będzie smakować ci jeszcze bardziej, jeśli dodasz do nich ten smakołyk.
Samo przygotowanie konfitury może zająć kilka chwil i pracy, ponieważ należy cały czas mieszać cebulę - w innym wypadku ryzykujemy spaleniem jej, co wytworzy bardzo nieprzyjemny gorzki smak.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na konfiturę z cebuli
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
-
400 g czerwonej cebuli
-
70 g cukru
-
60 ml wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego
-
120 ml wody
-
1 łyżka octu jabłkowego
Zacznij od pokrojenia cebuli w piórka. Gdy cała zostanie już rozdrobniona, czas zabrać się za skarmelizowanie cukru. Wsyp go na suchą patelnię i postaw na średnim ogniu. Pamiętaj, aby cały czas nim poruszać.
Gdy połowa cukru roztopi się, dorzuć do niego pokrojoną cebulę. Mieszając, uważaj, aby zbierać zebrany na spodzie naczynia cukier. Smaż całość przez 25 minut, aż woda z cebuli całkowicie odparuje.
Pod koniec dodaj wino, wodę oraz ocet. Smaż kolejne 10 minut, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Przełóż konfiturę do czystego i wyparzonego słoika, zakręć i odstaw do ostudzenia. Tak przygotowaną cebulę przechowuj w lodówce.
Źródło: canva.com/Wiktory, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl