udka z kurczaka
fot. pixabay.com

Aromatyczne i soczyste pieczone udka z kurczaka. Kultowy przepis

Pieczone w piekarniku albo smażone na patelni udka z kurczaka to jedno z najbardziej znanych dań na polskich stołach. Kojarzymy je z rodzinnych obiadów i kolacji, a spożywamy najczęściej z ziemniakami i surówką. Dziś przedstawiamy przepis na klasyczne danie w nieco innej wersji.

Kurczak to jedno z najczęściej spotykanych mięs na polskich stołach. Nic w tym dziwnego – jest tani i łatwo dostępny. Odpowiednio przygotowany i doprawiony stanowi szybki, niedrogi i przepyszny obiad dla całej rodziny.

Przepyszne pieczone udka z kurczaka znane od wieków

Udka są spożywane często przez Polaków. Kurczak nie jest może najzdrowszym drobiem (w tej kategorii prym wiedzie indyk), ale osoby bez poważnych problemów zdrowotnych mogą pozwolić sobie na kurze mięso raz na jakiś czas bez obaw o swój organizm. Chociaż bogate w cholesterol, udka z kurczaka są między innymi dobrym źródłem magnezu i witamin z grupy B. Spożywając kurczaka, dostarczymy sobie też dużo łatwo przyswajalnego białka.

Na polskich stołach kurczak gości od wieków. Drób jest łatwy i tani w hodowli – z tych względów jedli go już nasi dalecy przodkowie. Obecnie znajdziemy bez problemu całe mnóstwo oryginalnych przepisów na przyrządzenie kurczaka. To wdzięczne mięso można doprawiać na wiele sposobów, dopasowując jego smak do swoich upodobań i eksperymentując z jego aromatem.

Skorzystanie z poniższego przepisu na pieczone udka z kurczaka to doskonały sposób na zaskoczenie bliskich klasycznym daniem przyrządzonym w nieco odmienny sposób niż zazwyczaj. Odpowiednio dobrane przyprawy, sok z cytrusów i ocet balsamiczny nadadzą mięsu wyjątkowy smak. Przetrzymywanie udek w marynacie sprawi, że jeszcze lepiej przesiąkną wyjątkowym aromatem.

Składniki na przepyszne pieczone udka z kurczaka

Aromatyczne pieczone udka z kurczaka zawdzięczają swój smak kilku szczególnym przyprawom. Bardzo ważne jest też ich marynowanie w mieszance kilku pysznych składników. Oto co będzie potrzebne do przygotowania porcji dla czterech osób:

4 udka z kurczaka
5 ząbków czosnku
ocet balsamiczny
papryka mielona słodka
mielona papryka chili
rozmaryn suszony
kminek
kolendra
6 łyżeczek soku z cytryny lub limonki
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Najlepszy przepis na pieczone udka z kurczaka

Aby przygotować przepyszne i aromatyczne pieczone udka z kurczaka, oczyszczamy mięso ze zbędnego tłuszczu i wykładamy na ręczniki papierowe w celu osuszenia. Przygotowujemy marynatę: przepuszczamy ząbki czosnku przez praskę i dodajemy do nich około 7 łyżek octu balsamicznego. Do mieszanki wlewamy również 3 łyżeczki soku z cytryny albo limonki (lub obu zmieszanych razem). Proporcje składników możemy zmieniać wedle uznania. Doprawiamy marynatę szczyptą soli i pieprzu. Udka zalewamy utworzoną miksturą, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około godzinę.

Gdy kurczak już się schłodzi, wyjmujemy go z naczynia. Do pozostałej marynaty dodajemy resztę soku z cytryny lub limonki i przyprawy: po pół łyżeczki rozmarynu, kminku, kolendry i mielonej słodkiej papryki oraz ćwierć łyżeczki mielonego chili. Wlewamy również 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i połową takiej mikstury smarujemy udka.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy mięso na złoto z obu stron. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i smarujemy pozostałą częścią pasty z przyprawami. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy udka około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z naczynia i wkładamy danie z powrotem do piekarnika na kolejne 20 – 25 minut.

Takie pyszne, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku udka możemy podawać na wiele sposobów – z ryżem, ziemniakami czy ulubioną sałatką. Mieszanka aromatycznych przypraw sprawi, że potrawa zachwyci wszystkich domowników i gości!

Następny artykuł