Aromatyczne kaszotto z kurkami i pomidorami
pixabay.com

Aromatyczne kaszotto z kurkami i pomidorami

Kaszotto z kurkami i świeżymi pomidorami to idealna potrawa zarówno na lato, jak i na jesień. Nie wymaga wiele pracy, a mimo to jej smak na długo zapada w pamięć. Ponadto kaszotto jest pełne ważnych dla naszego organizmu witamin i innych składników odżywczych. Nic, tylko zajadać!

Zdrowe kaszotto

Kaszotto to świetna i znacznie zdrowsza alternatywna dla makaronu. W dodatku jest czymś prostym i niezbyt czasochłonnym. Można zatem je wykonać właśnie wtedy, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu. Ponadto jest wspaniały zamiennikiem popularnego włoskiego risotto. Bowiem w przypadku kaszy nie musimy się bać, że ją rozgotujemy. Na risotto trzeba uważać, aby utrzymało idealną kremową konsystencję.

Przygotowując kaszotto wystarczy tylko podsmażyć kaszę, zalać bulionem i zostawić pod przykryciem do zagotowania. W tym czasie nie musimy jej zbytnio pilnować. Możemy zająć się innymi rzeczami, aż będzie ona gotowa. Z poniższego przepisu na kaszotto z kurkami i pomidorami otrzymacie dwie porcje, a do sprzątania zostanie tylko jedna patelnia. Można się więc podzielić nim z kimś bliskim lub odłożyć część dania na później. Kaszotto świetnie nadaje się też jako lunch do pracy lub do szkoły.

Skarby lasu

Głównym składnikiem poniższego przepisu są kurki, czyli grzyby rosnące w naszych lasach w okresie od czerwca do listopada. Cenimy je za wspaniały smak i niezapomniany aromat. Są proste w przygotowaniu i nadają się do wielu potraw. Ponadto stanowią niesamowite źródło minerałów, witamin i innych składników odżywczych. Zawierają w sobie tiaminę, witaminę B1, a także są lepszym źródłem beta-karotenu niż marchew czy pomidor. Kurki mają też bogate właściwości antybakteryjne, które działają przeciwko gronkowcowi złocistemu oraz bakteriom wywołującym zatrucie pokarmowe. Można zatem je uznać za jeden za skarbów polskiego lasu.

Przepis na kaszotto z kurkami i pomidorami:

Kasza pęczak ze względu na dużą zawartość mikroelementów pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie każdego człowieka. Jej najważniejszą cechą jest bardzo duża zawartość błonnika, dzięki czemu świetnie reguluje metabolizm. Ze względu na to powinna się znajdować w diecie każdego z nas. Pęczak charakteryzują duże i grube ziarna oraz ogromne właściwości smakowe. Jeśli jednak z jakiegoś względu jej nie lubimy, możemy ją zamienić na każdą inną kaszę, a nawet wymieszać na patelni kilka różnych. Poniższy przepis nie może się nie udać. Jest bardzo prosty, a jednocześnie niezwykle wartościowy. Można z nim eksperymentować i dodawać różne warzywa, sery czy grzyby. Do poniższych składników idealnie będą pasować szpinak lub jarmuż. Nadadzą potrawie bardziej intensywnego smaku i wzbogacą go o kolejne wartości odżywcze. Nie ma się czego obawiać, gdyż kaszę bardzo trudno jest zepsuć. Wasze potrawy na pewno okażą się być przepyszne!

Składniki:

- pół szklanki kaszy pęczak
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 1 łyżka masła
- 200 g kurek
- 2 pomidory malinowe
- 1 mała cebula
- pół ząbku czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 szklanki białego wina
- 1/4 szklanki tartego parmezanu
- 1 szklanka bulionu lub wody
- garść świeżej pietruszki


Przygotowanie:

Na początek musimy sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i pokroić na małe kawałki. Później odkładamy je na bok i na dużej patelni podgrzewamy oliwę wraz z posiekaną cebulą. Smażymy przez ok. 2 minuty. Potem dodajemy czosnek wraz z suchą, nieugotowaną kaszą pęczak. Czekamy minutę i wlewamy na patelnię bulion lub wodę. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez ok. 15 minut.

Po upłynięciu kwadransa wlewamy wino do kaszy i wygotowujemy je. Następnie dodajemy pół łyżki masła i doprawiamy tymiankiem. Zostawiamy całość na ogniu, a w międzyczasie opłukujemy i kroimy kurki na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do kaszy i smażymy dalej na małym ogniu przez ok. 5 minut.

Później dorzucamy pomidory na patelnię i czekamy kolejne 5 minut. Na sam koniec dodajemy resztę masła i mieszamy. Potrawa jest gotowa do podania. Proponujemy posypać ją odrobiną startego parmezanu oraz świeżej pietruszki.

Następny artykuł