Smakosze.pl Przepisy Aromatyczne kotlety mielone z grzybów. Sezonowy przysmak nie ma sobie równych
canva/Yana Gayvoronskaya

Aromatyczne kotlety mielone z grzybów. Sezonowy przysmak nie ma sobie równych

14 października 2022

Lubicie kotlety mielone? A wiecie, że można je przygotować nie tylko z mięsa? Dziś proponujemy kotlety mielone z grzybów, które skuszą nawet mięsożerców. Lekkie, soczyste i pełne aromatu danie zrobicie w mniej niż godzinę, a bliscy zjedzą je ze smakiem. Koniecznie spróbujcie — świetnie smakują z wieloma dodatkami.

Wegetariańskie kotlety mielone z grzybów smakują doskonale. Podsmażone z cebulką skarby lasu wymieszamy z namoczoną bułką i opanierujemy. Po podsmażeniu uzyskamy chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku rarytas, któremu nikt się nie oprze.

Przepis na pyszne kotlety mielone z grzybów

Składniki:

  • 400 g świeżych leśnych grzybów

  • 1 mała cebula

  • 1 bułka kajzerka

  • 2-3 łyżki buki tartej (opcjonalnie)

  • 1 jajo

  • mleko lub woda

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z grzybów? Prosty przepis na aromatyczny obiad

Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Grzyby oczyszczamy z piasku i resztek ściółki i dokładnie je myjemy, osączamy, a potem kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Wrzucamy grzyby i dusimy, aż zmiękną, w razie potrzeby wlewając na patelnie nieco wody. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli.

Odciśniętą bułkę oraz zawartość patelni mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajo i formujemy lekko spłaszczone kotlety. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne kotlety mielone. Spróbujecie soczystej wersji z pieczarkami i serem żółtym . Być może przypadnie wam do gustu także p rzysmak z dodatkiem sera feta .

Kotlety mielone z grzybów są pyszne
canva/Inna Tarasenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Kuchnia polska" PWE

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy