Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia zawsze dawała ten składnik do zupy z kurek. Nigdy nie jadłem lepszej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.07.2024 17:20

Babcia zawsze dawała ten składnik do zupy z kurek. Nigdy nie jadłem lepszej

zupa z kurek
fot. youtube.com/panimkuchniasmakowita

Kurki to pyszne, delikatne grzyby, które stanowią bazę pysznej zupy. Musi ona być jednak dobrze doprawiona. Z zaprezentowanym tu zestawem nie ma prawa się nie udać.

Zupa z kurek jak u babci

Niektórych składników używamy w dzisiejszej kuchni coraz częściej. Inne za to odeszły do lamusa. W kuchniach naszych babć znacznie mocniejszą niż dzisiaj pozycję miała na przykład szałwia.

Specyficzny i goryczkowy aromat zawarty w tych pastelowych listkach doskonale łączy się z grzybami. Nasze babcie dobrze wiedziały, że to świetny dodatek do zupy kurkowej. Nie chodzi tylko o wpływ na smak grzybów, ale także o zbawienny wpływ tego zioła na trawienie.

siekanie kurek
fot. youtube.com/panimkuchniasmakowita
Skandal w stołówce sportowej na Olimpiadzie. Surowe mięso to nie jedyny problem

Zupa kurkowa z szałwią

Podobny przepis na zupę z kurek jak u babci pokazała Pani M na kanale Kuchnia smakowita. Przygotowuje ona zupę na wywarze drobiowym. Można oczywiście użyć także bulionu drobiowego, a także dowolnego rosołu.

Składniki

  • 500 g świeżych kurek
  • 750 ml bulionu
  • 150 ml śmietany
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • Mała garść liści szałwii
  • 2 gałązki tymianku
  • Sól, pieprz
  • Olej, masło

Babcina zupa kurkowa

Cebulę kroimy w kostkę, a kurki siekamy. Do garnka na olej rozgrzany z łyżką masła wrzucamy cebulę, a kiedy zacznie się robić szklista i miękka, także kurki. Dodajemy posiekane liście szałwii i gałązki rozmarynu oraz listki laurowe.

Do garnka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy przez chwilę, a następnie całość zalewamy bulionem.

Zupę gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie wyławiamy rozmaryn i liście laurowe. Zupę blendujemy na gładki krem. Zabielamy śmietaną lub podajemy z łyżką śmietany lub jogurtu oraz posypane natką pietruszki.

Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsem z rosołu i placki z cukinii.

blendowanie zupy
fot. youtube.com/panimkuchniasmakowita