Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Babcia zdradziła mi sposób na domowe przetwory. To, co robi z nakrętkami jest genialne, żałuję, że wcześniej tego nie znałam

Babcia zdradziła mi sposób na domowe przetwory. To, co robi z nakrętkami jest genialne, żałuję, że wcześniej tego nie znałam

Sztuczka kuchenna ze słoikami
Screen z filmu na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje

Słoik z ogórkami się zepsuł, choć wyparzyliście naczynia? Ze sztuczką kuchenną, którą zdradziła mi moja babcia, już wam się to nie przytrafi. Nakrętki można bardzo skutecznie oczyścić, korzystając z prostego środka. Wcześniej na to nie wpadłam, ale efekty są tak dobre, że będę stosować ją przy każdej okazji.
 

Sztuczka kuchenna pomoże oczyścić wieczka słoików

Doświadczone gospodynie wiedzą, że do przygotowania przetworów potrzebne są czyste słoiki. Należy je wyparzyć wraz z nakrętkami i potrafi to sprawić nieco kłopotu. Czasami, nawet jeśli uda nam się nie oparzyć podczas moczenia naczyń we wrzątku, mimo wszystko ogórki czy dżem podchodzą pleśnią.

Jedną z przyczyn może być niedostatecznie oczyszczone wieczko naczynia. Czy można jednak zrobić to dokładniej, niż przelewając je wrzątkiem i osuszając? Okazuje się, że tak. Patent, który wyjawiła mi moja babcia, jest tak prosty, że od razu go polubicie. Sprawdźcie, na czym on polega, czytając dalszą część artykułu znajdującą się pod zdjęciem.

Korzystaj z czystych słoików.jpg
canva/Evbokia Spure 
Moja siostra robi ciasto na pysznym i zdrowym składniku. Nie wyciąga nawet miksera, smak wypieku jest obłędny

Odkażanie nakrętek do słoików usunie drobnoustroje

Choć spirytus może z początku nie kojarzy się zbyt dobrze, w kuchni przyda się nie tylko do konsumpcji w postaci owocowych nalewek. Babcina praktyka polegająca na przecieraniu wieczek gazą czy wacikiem nasączonym wysokoprocentowym alkoholem jest bardzo skuteczna.

Technika ta jest rutynowym działaniem w laboratoriach chemicznych i mikrobiologicznych, więc nie może zawodzić. Potrzebny jest zatem czysty materiał oraz spirytus o stężeniu minimum 70%, a weki będą bezpieczne.

Jak jeszcze zabezpieczyć słoiki?

Sprytne babcie przecierają jeszcze spirytusem zewnętrzną stronę nakrętek już po zamknięciu przetworów. Niektóre z nich można i warto poddać pasteryzacji, która uchroni je dodatkowo przed niepożądanymi procesami.

Jak to zrobić? Na naszej stronie znajdziecie zarówno informacje dotyczące pasteryzacji w piekarniku, jak i tzw. pasteryzacji mokrej, czyli przeprowadzanej w garnkach z gorącą wodą. Zapoznajcie się i zapomnijcie o wyrzucaniu słoików z domowymi przetworami.

Sztuczka kuchenna ze słoikami pomoże w wykonaniu weków.jpg
canva/Alliance Images