Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Moja siostra robi ciasto na pysznym i zdrowym składniku. Nie wyciąga nawet miksera, smak wypieku jest obłędny

Moja siostra robi ciasto na pysznym i zdrowym składniku. Nie wyciąga nawet miksera, smak wypieku jest obłędny

Ciasto jogurtowe z kefirem
Screen z filmu na kanale YouTube z kanału Kulinarne przygody

Ciasto jogurtowe może być jeszcze delikatniejsze. Wystarczy, że zrobicie je na kefirze. Moja siostra stawia na ten zdrowy nabiał i uzyskuje znakomite efekty. Receptura jest tak prosta, że aż grzech nie spróbować. Zwłaszcza że sezon na jagody trwa jeszcze tylko chwilkę, a do tego placka pasują idealnie.
 

Przepis na wyborne ciasto jogurtowe

Przyjemnie wilgotne, puszyste i pełne smakowitych jagód — takie jest ciasto jogurtowe mojej siostry. Największą zaletą tego przepisu jest chyba fakt, że do jego zrobienia nie potrzeba wiele czasu, a tym bardziej skomplikowanego sprzętu kuchennego. Wystarczy piekarnik, forma i naczynia do przygotowania masy.

Składniki na ciasto:

  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 500 ml kefiru
  • 5 dużych jaj
  • 440 g cukru
  • 750 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeże jagody lub inne drobne owoce

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Lista produktów jest dość długa, ale mogłabym się założyć, że większość macie w kuchni. Po instrukcje przygotowania zajrzyjcie do dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Przesiej mąkę do ciasta jogurtowego.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube z kanału Kulinarne przygody
Wsyp wieczorem do filiżanki i zalej gorącą wodą. Napar z tej rośliny to nie tylko remedium na przeziębienie

Jak zrobić ciasto jogurtowe? Przepis mojej siostry jest bardzo prosty

Zaczynam od rozgrzania piekarnika do temperatury 180 stopni Celsjusza. Następnie do większej miski wlewam kefir i olej. Dodaję jaja, cukier oraz przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam łyżką lub szpatułą, aż składniki się połączą.

Masę przenoszę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję wierzch i układam owoce — u mnie to były świeże jagody leśne. Posypuję je kruszonką wykonaną poprzez zmieszanie składników z listy palcami (muszą powstać niewielkie grudki).

Wstawiam do piekarnika na mniej więcej godzinę. Przed wyjęciem robie test patyczka. Jeśli po wbiciu go w ciasto jogurtowe, wyjmę suchy, wypiek jest gotowy. Studzę w formie, ale na kratce.

Jak podać ciasto jogurtowe?

Wypiek najlepiej smakuje po wystudzeniu. Można go oprószyć dodatkowo cukrem pudrem, ale nie jest to koniecznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne domowe wypieki. Oprócz ciasta jogurtowego polecamy zebrę — hit PRL wciąż dobrze smakuje. Sprawdźcie też jak zrobić wyborne drożdżowe z serem i kruszonką.

Ciasto jogurtowe jest pyszne.jpg
canva/A_Lein