Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem
Placki ziemniaczane są przysmakiem, któremu nie potrafi się oprzeć wielu smakoszy. Chrupiące, delikatne — po prostu pyszne. Dodajmy do nich delikatnego serka, a będą jeszcze lepsze, choć nieco zmienią swój charakter. Przepis jest prosty, a efekty mile was zaskoczą.
Sekret tych placuszków tkwi w układaniu masy serowej na patelni. Dzięki temu dokładnie wypełnia ona ich wnętrze. Jeżeli dotychczas sięgaliście jedynie po tradycyjne placki i podawaliście je z gulaszem , koniecznie spróbujcie. To zupełnie inny, ale bardzo satysfakcjonujący sposób przyrządzania tego klasyka.
Przepis na pyszne placki z serowym nadzieniem
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
2 jaja
-
2 łyżki mąki
-
200 g twarogu
-
1 średnia cebula
-
sól w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy je i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Warzywa łączymy ze sobą i delikatnie odciskamy z wody. Następnie mieszamy je z mąką i 1 jajkiem.
Solimy masę. Ser łączymy z drugim jajem i również dodajemy soli. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Niewielką ilość masy ziemniaczanej wykładamy przy pomocy łyżki, tworząc cienkie placki.
Na ich wierzchu wykładamy łyżkę masy serowej , a następnie kładziemy nieco masy ziemniaczanej — tyle, by całkowicie pokryć twaróg . Smażymy, aż spód placków ładnie się zarumieni i staną się zwarte. Ostrożnie odwracamy i rumienimy z drugiej strony.
Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz , by usunąć nadmiar tłuszczu. Czynności powtarzamy, aż masa się wyczerpie. Podajemy z kwaśną śmietaną lub sosem koperkowym.
Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: picantecooking