Smakosze.pl Przepisy Babciny przepis na wojskową grochówkę
canva/arfo

Babciny przepis na wojskową grochówkę

17 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Grochówka należy do kanonu polskich zup. Jest bardzo smaczna i pożywna. Doskonale syci, więc warto ją przygotować zwłaszcza w chłodne dni. Poznaj babciny przepis na wojskową grochówkę.

Zupa grochowa najlepiej smakuje, gdy ma dodatek wędzonki. Najlepiej ugotować ją na wędzonych żeberkach czy kościach, ale można też dodać do niej trochę wędzonego boczku.

Wbrew temu, co niektórzy zalecają, połówek grochu łuskanego wcale nie trzeba moczyć. Nawet jeśli wsypiemy suchy groch do wywaru, nie można przesadzać z czasem gotowania, bo szybko się rozgotowuje. Pod koniec gotowania dodajcie do zupy sporo majeranku — nie będzie powodować wzdęć.

Babciny przepis na wojskową grochówkę

Składniki:

  • 30 dag wędzonych żeberek

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 cebula

  • 25 dag łuskanego grochu w połówkach

  • 4-5 ziemniaków

  • 20 dag wędzonego boczku

  • 15 dag kiełbasy

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka majeranku

  • sól, pieprz

Przygotowanie wojskowej grochówki

Żeberka zalej ok. 3 l zimnej wody, zagotuj na niedużym ogniu. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz trochę soli. Gotuj ok. 15 minut.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść, dodaj do wywaru. Gotuj na niedużym ogniu ok. 15 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Groch opłucz, dodaj do wywaru razem z ziemniakami, gotuj ok. 10 minut.

Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki, zrumień na oleju. Wędliny dodaj do wywaru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem.

Zupę gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż groch i ziemniaki będą miękkie. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Groch dość szybko się rozgotowuje, ale nie przejmuj się, jeśli się rozpadnie. Doskonale zagęści wtedy zupę.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na tradycyjne, polskie zupy. Zobaczcie jak przygotować np. rozgrzewający kapuśniak albo domowy krupnik .

groch
groch

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy