Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-15T164336.878

canva/Bartosz Luczak

Jak ugotować domowy krupnik?

24 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Krupnik to jedna z tych tradycyjnych, polskich zup, którą możemy jeść często i bez narzekania. Mnogość składników, które zawiera sprawia, że trudno się nią znudzić. Zwłaszcza że za każdym razem ma szansę smakować nieco inaczej. Zobaczcie jak ugotować domowy krupnik.

Krupnik gotuje się na wywarze mięsnym, bo to właśnie on nadaje zupie smaku i pożywności. Tradycyjnie używa się mięsa wieprzowego, ale jeśli przygotować nieco lżejszą wersję tej zupy możemy sięgnąć po skrzydło indycze czy kawałek kurczaka.

Inne, niezbędne składniki krupniku to warzywa. Te tradycyjne, korzeniowe, czyli marchewka, pietruszka i ziemniak oraz nieodzowna cebula. Dopełnieniem całości jest kasza jęczmienna. Może być mazurska, wiejska czy perłowa. Zależy jaką grubość kaszy preferujecie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak ugotować domowy krupnik?

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka

  • 2 l wody

  • 1 cebulka

  • 1 listek laurowy

  • po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 4 ziemniaki

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

  • koperek

Rosół

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie domowego krupniku

Mięso zalej zimną wodą, gotuj na niedużym ogniu, aż zawrze. Wtedy zdejmij szumowinę. Do wywaru dodaj trochę soli, listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu. Gotuj ok. 20 minut.

Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Kaszę opłucz, dodaj do wywaru razem z warzywami. Gotuj ok. 15 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Dodaj do zupy, gotuj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do niej masło, gotuj 2 minuty. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj. Smacznego!

jęczmień

jęczmień

Źródło zdjęcia: canva/sommail

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić klasyczne śląskie karminadle? Tradycyjna wersja kotleta mielonego

Czytaj więcej >
Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb

Przepisy

Doskonale chrupiący i puszysty w środku chleb. Tomasz Strzelczyk wyjawił swoją recepturę

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsze burgery o rewelacyjnym smaku. Idealne na świętowanie Światowego Dnia Hamburgera 28 maja

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepyszne i soczyste mięsne babeczki. Sekretem jest dodatek sera

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa cebulowa Ani Starmach. Idealnie smakuje w pochmurny dzień

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak własnoręcznie zrobić prawdziwy jogurt naturalny? Wyjaśniamy krok po kroku

Czytaj więcej >