Smakosze.pl
Babka piaskowa

pixabay.com

Babka Wielkanocna (piaskowa) – proste ciasto na Wielkanoc

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Marciszyn Iga

Udostępnij:

Menu wielkanocne z pewnością należy do o wiele prostszych niż menu wigilijne. Jednym z powodów może być fakt, że najważniejszym momentem Świąt Wielkanocnych jest śniadanie, a Bożego Narodzenia, kolacja. Na myśl o wielkanocnych ciastach od razu przed oczami stają nam blachy mazurków i piękne, wyrośnięte baby. Jak przygotować idealną babkę piaskową?

Wielkanoc – najważniejsze święto religijne

Niedziela Wielkanocna to zgodnie z religią chrześcijańską najważniejsze święto w ciągu roku. Tego dnia chrześcijanie świętują zmartwychwstanie Jezusa. Przyjęło się, że bliscy w Wielką Niedzielę spotykają się przy jednym stole, wspólnie spożywając świąteczne śniadanie. Z Wielkanocą związanych jest mnóstwo zwyczajów, z których wiele znanych jest już od pokoleń, więc tradycja wciąż jest kultywowana. Do najbardziej powszechnych należą malowanie pisanek, śmigus-dyngus, tworzenie palmy na tydzień przed świętami czy święcenie pokarmów, którymi domownicy w dniu Wielkiej Niedzieli dzielą się przy stole.

Tradycyjne wielkanocne potrawy

Wielkanocne potrawy nie różnią się między sobą regionalnie aż tak, jak ma to miejsce w przypadku świąt Bożego Narodzenia. Do najbardziej znanych należą żurek, pieczona biała kiełbasa, jajka faszerowane, sałatka jarzynowa,domowy pasztet,  mazurek kajmakowy czy właśnie babka piaskowa. Każdy dom to jednak nieco inny smak tych potraw, nierzadko przez sekretny składnik dodawany w rodzinie do danego dania od lat. 

Skąd wzięły się babki?

Mówi się, że sama nazwa bab wywodzi się od skojarzenia z długimi spódnicami noszonymi kiedyś na co dzień przez kobiety, które u góry były węższe i rozchodziły się ku dołowi. Zgodnie z tradycją wielkanocne babki miały zapewnić rodzinie dostatek. Polska tradycja babek wywodzi się jeszcze z XVII wieku, z czasem babki rozpowszechniły się na całą Europę.

Babka wielkanocna (piaskowa) – składniki

  • 200 g masła

  • 200 g cukru

  • 150 g mąki pszennej

  • 90 g mąki ziemniaczanej

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • cytryna

  • szczypta soli

  • cukier puder do dekoracji

Babka wielkanocna - przygotowanie

  • Przygotować formę na babkę o średnicy ok. 25 cm z kominem. Posmarować ją masłem i posypać lekko bułką tartą, by ciasto nie przywarło do formy

  • Nastawić piekarnik na temperaturę 170 stopni Celsjusza

  • Roztopić masło np. w kąpieli wodnej i dodać do niego sok z 1 cytryny, następnie odstawić

  • Do dużej miski wbić jajka i ubijać na gęstą i puszystą masę, stopniowo dodając cukier, a następnie cukier wanilinowy

  • W drugiej misce zmieszać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia

  • Do ubitych jajek dodać mąki i miksować do połączenia się składników

  • Do ciasta dodać rozpuszczone wcześniej masło i znów wymieszać do połączenia się składników w jedną masę

  • Wylać przygotowane ciasto do formy i włożyć do piekarnika na ok. 40 min. Drewniany patyczek pomoże w sprawdzeniu, czy ciasto jest już w środku upieczone.

  • Po upieczeniu poczekać aż ciasto ostygnie, następnie wyjąć je z formy na duży talerz i posypać cukrem pudrem

Lukier zamiast cukru pudru

By urozmaicić ciasto, zamiast cukru pudru można udekorować je z wierzchu cytrynowym lukrem, którego przyrządzenie jest bardzo proste, a przede wszystkim nie zajmuje wiele czasu. Do jego przyrządzenia wystarczy tylko cukier puder oraz odrobina soku z cytryny. Po wymieszaniu składników powstaje lukier. Pamiętaj jednak by mieszać ze sobą składniki tak długo, aż powstanie jednolita masa. Grudki cukru pudru zanurzone w soku cytrynowym nie będą estetycznie prezentować się na babce. Jeśli chcesz przygotować standardowy lukier, zamiast soku z cytryny użyj wody. Mieszanie tych dwóch składników to również moment, w którym możesz sprawić, by Twoja babka wywarła na gościach jak najlepsze wrażenie. Wszystko za sprawą naturalnego, kolorowego barwnika, który możesz dodać do lukru, a który pięknie zaprezentuje się na babce piaskowej.

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >