Smakosze.pl Przepisy Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny
canva/ola_p

Babka ziemniaczana z pieczarkami. Pomysł na tani obiad dla całej rodziny

13 marca 2022

Babka ziemniaczana bywa nazywana kartoflakiem , kartoflarzem oraz tarciuchem. Specjał świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy sycąca kolacja. Ziemniaczane ciasto przyrządzone z dodatkiem pieczarek zachwyci was swoim aromatem i bogatą konsystencją. Konieczne je wypróbujcie.

Babka ziemniaczana jest świetną alternatywą dla placków . Starte na tarce surowe ziemniaki będą równie pyszne, a przyrządzimy je z dużo mniejszą ilością tłuszczu. Podpowiadaliśmy wam już, jak przygotować ten specjał z boczkiem i kiełbasą . Tym razem proponujemy, by dodać pieczarki. Danie będzie wyjątkowo aromatyczne i delikatne.

Przepis na smaczną babkę ziemniaczaną z pieczarkami

Składniki:

  • 2,5 kg ziemniaków

  • 3 jaja

  • 2 średnie cebule

  • 600 g pieczarek

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 3 łyżki bułki tartej

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Olej rozgrzewamy i podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy grzyby i dalej podgrzewamy, aż się zredukują.

Masę doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach.

Dodajemy do nich mąkę, bułkę tartą i jaja. Masę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy wszystko, a następnie łączymy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą. Całość przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

Babkę ziemniaczaną pieczemy przez 80 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy ją na 15-20 minut, by nieco ostygła i stężała. Dobrze smakuje podana z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Z tartych ziemniaków można przyrządzić pyszną babkę
Z tartych ziemniaków można przyrządzić pyszną babkę

Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kameralna

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy