Przepis na kultową babkę ziemniaczaną
Babka z utartych, surowych ziemniaków jest specjałem kuchni białoruskiej, znanym też w różnych regionach Polski. Z dodatkiem podsmażonego boczku, dobrze przyprawiona, doskonale smakuje podana na ciepło z sosem. Poznaj przepis na kultową babkę ziemniaczaną.
Babka ziemniaczana zwana babką kartoflaną znana jest u nas także pod innymi nazwami. Na Mazurach i Śląsku zwą ją kartoflakiem, w innych częściach Polski także kartoflarzem, tarciuchem, blaszakiem, rejbakiem czy kuglem. Jak zwał, tak zwał, jest naprawdę smaczna.
Robi się ją z masy podobnej jak na placki ziemniaczane, tyle że wzbogaconej zrumienionym boczkiem i przyprawami. Tak przygotowaną masę piecze się, aż będzie miała chrupiącą skórkę. Doskonale smakuje podana na ciepło ze śmietaną, a także odsmażana.
Przepis na kultową babkę ziemniaczaną
Składniki:
2 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
20 dag wędzonego boczku
2 łyżki smalcu
15 dag kiełbasy
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka pieprzu
płaska łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
płaska łyżeczka majeranku
tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie babki ziemniaczanej
Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, wymieszaj.
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej smalec, zrumień na nim boczek i kiełbasę. Dodaj do masy ziemniaczanej, wymieszaj.
Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niego masę ziemniaczaną. Piecz ją ok. 1,5 godziny w piekarniku o temp. 200 st. C.
Podawaj jeszcze ciepłą, krojoną w kwadraty. Babkę ziemniaczaną możesz też wystudzić, pokroić w kwadraty i obsmażyć je na rumiano.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na regionalne specjały. Zobacz jak przygotować domową kiszkę ziemniaczaną, a także sękacz.
Źródło zdjęcia: canva/aga7ta
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: wikipedia, aniagotuje