Bajeczne, duszone grzyby Marthy Stewart. Na ich smak wpływają proste detale
Jesienią koniecznie wybierzmy się do lasu na grzyby. Przygotujemy z nich wiele wyśmienitych dań, w tym grzyby duszone według przepisu Marthy Stewart. Stewart do grzybów dorzuca kilka dodatków, dzięki którym danie nabiera niezwykłego aromatu.
Grzyby duszone możemy podać z kromką świeżego pieczywa, ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub ulubionym mięsem pieczonym. Tak przygotowane grzyby zachwycają smakiem i aromatem. Warto więc skorzystać z ich obfitości i pokusić się o przygotowanie grzybów z patelni.
Sekretem smaku grzybów duszonych według Marthy Stewart są dodatki i odpowiednia długość smażenia. Na początku Martha smaży grzyby wyłącznie na maśle i oliwie, aż się zarumienią. Następnie dodaje do nich pozostałe składniki. Na samym końcu wlewa słodką śmietanę, żeby sos stał się gęsty i kremowy.
Grzyby leśne przygotujmy jeszcze tego samego dnia, w którym je zebraliśmy, wtedy będą najsmaczniejsze. Grzyby dokładnie oczyścimy z igieł, piasku i ziemi przy pomocy szczoteczki. Potem opłuczmy je w letniej wodzie z dodatkiem soli, osączmy i pokrójmy.
Przepis na aromatyczne grzyby duszone z wybornymi dodatkami
Składniki:
-
500 g grzybów leśnych
-
cebula
-
2 ząbki czosnku
-
łyżka świeżego, posiekanego tymianku
-
4-5 łyżek wytrawnej sherry
-
1/4 szklanki śmietany kremówki
-
2 łyżki masła klarowanego
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić grzyby duszone? Martha Stewart zdradziła swoją recepturę
Grzyby oczyść i pokrój na kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na maśle i oliwie smaż grzyby, aż odparuje z nich woda, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni.
Na patelnię dodaj czosnek, posiekany tymianek i sherry. Wymieszaj i smaż, aż alkohol odparuje. Dodaj śmietankę kremówkę, żeby powstał aromatyczny sos i całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
Grzyby leśne dodaj do kotletów mielonych . Jesienna wersja kultowego dania zachwyca smakiem. Grzyby koniecznie ususz, będą pysznym dodatkiem do zup, sosów i farszu do pierogów, czy gołąbków- tu poznasz 3 sprawdzone sposoby suszenia grzybów.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Szybka zupa z pora według Kuronia. Tańszej i smaczniejszej nie wymyślisz
-
Dodaj 1 łyżkę do wrzątku. Ziemniaki będą gotowe w 10 minut. Niezawodny trik najlepszych kucharek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: fakt