Smakosze.pl Przepisy Bajeczne, duszone grzyby Marthy Stewart. Na ich smak wpływają proste detale
SplashNews.com/East News, canva/Darius Dzinnik

Bajeczne, duszone grzyby Marthy Stewart. Na ich smak wpływają proste detale

20 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jesienią koniecznie wybierzmy się do lasu na grzyby. Przygotujemy z nich wiele wyśmienitych dań, w tym grzyby duszone według przepisu Marthy Stewart. Stewart do grzybów dorzuca kilka dodatków, dzięki którym danie nabiera niezwykłego aromatu.

Grzyby duszone możemy podać z kromką świeżego pieczywa, ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub ulubionym mięsem pieczonym. Tak przygotowane grzyby zachwycają smakiem i aromatem. Warto więc skorzystać z ich obfitości i pokusić się o przygotowanie grzybów z patelni.

Sekretem smaku grzybów duszonych według Marthy Stewart są dodatki i odpowiednia długość smażenia. Na początku Martha smaży grzyby wyłącznie na maśle i oliwie, aż się zarumienią. Następnie dodaje do nich pozostałe składniki. Na samym końcu wlewa słodką śmietanę, żeby sos stał się gęsty i kremowy.

Grzyby leśne przygotujmy jeszcze tego samego dnia, w którym je zebraliśmy, wtedy będą najsmaczniejsze. Grzyby dokładnie oczyścimy z igieł, piasku i ziemi przy pomocy szczoteczki. Potem opłuczmy je w letniej wodzie z dodatkiem soli, osączmy i pokrójmy.

Przepis na aromatyczne grzyby duszone z wybornymi dodatkami

Składniki:

  • 500 g grzybów leśnych

  • cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka świeżego, posiekanego tymianku

  • 4-5 łyżek wytrawnej sherry

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić grzyby duszone? Martha Stewart zdradziła swoją recepturę

Grzyby oczyść i pokrój na kawałki, posiekaj cebulę i czosnek. Na maśle i oliwie smaż grzyby, aż odparuje z nich woda, następnie dodaj cebulę i smaż, aż się zarumieni.

Na patelnię dodaj czosnek, posiekany tymianek i sherry. Wymieszaj i smaż, aż alkohol odparuje. Dodaj śmietankę kremówkę, żeby powstał aromatyczny sos i całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Grzyby leśne dodaj do kotletów mielonych . Jesienna wersja kultowego dania zachwyca smakiem. Grzyby koniecznie ususz, będą pysznym dodatkiem do zup, sosów i farszu do pierogów, czy gołąbków- tu poznasz 3 sprawdzone sposoby suszenia grzybów.

Grzyby leśne
canva/ Kamchatka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy