Aromatyczne kotlety mielone z grzybów. Sezonowy przysmak nie ma sobie równych
Lubicie kotlety mielone? A wiecie, że można je przygotować nie tylko z mięsa? Dziś proponujemy kotlety mielone z grzybów, które skuszą nawet mięsożerców. Lekkie, soczyste i pełne aromatu danie zrobicie w mniej niż godzinę, a bliscy zjedzą je ze smakiem. Koniecznie spróbujcie — świetnie smakują z wieloma dodatkami.
Wegetariańskie kotlety mielone z grzybów smakują doskonale. Podsmażone z cebulką skarby lasu wymieszamy z namoczoną bułką i opanierujemy. Po podsmażeniu uzyskamy chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku rarytas, któremu nikt się nie oprze.
Przepis na pyszne kotlety mielone z grzybów
Składniki:
400 g świeżych leśnych grzybów
1 mała cebula
1 bułka kajzerka
2-3 łyżki buki tartej (opcjonalnie)
1 jajo
mleko lub woda
1 łyżka suszonego tymianku
sól i pieprz w ilości do smaku
masło klarowane lub olej do smażenia
Jak zrobić kotlety mielone z grzybów? Prosty przepis na aromatyczny obiad
Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Grzyby oczyszczamy z piasku i resztek ściółki i dokładnie je myjemy, osączamy, a potem kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Wrzucamy grzyby i dusimy, aż zmiękną, w razie potrzeby wlewając na patelnie nieco wody. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli.
Odciśniętą bułkę oraz zawartość patelni mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajo i formujemy lekko spłaszczone kotlety. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne kotlety mielone. Spróbujecie soczystej wersji z pieczarkami i serem żółtym. Być może przypadnie wam do gustu także przysmak z dodatkiem sera feta.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ciasto przekładaniec orzechowy siostry Anastazji. 2 składniki czynią z niego rajski przysmak
Jak zrobić pikantny sos paprykowy? Wspaniale podniesie smak mięs i wędlin
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: "Kuchnia polska" PWE