Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Aromatyczne kotlety mielone z grzybów. Sezonowy przysmak nie ma sobie równych

Aromatyczne kotlety mielone z grzybów. Sezonowy przysmak nie ma sobie równych

kotlety mielone
canva/Yana Gayvoronskaya

Lubicie kotlety mielone? A wiecie, że można je przygotować nie tylko z mięsa? Dziś proponujemy kotlety mielone z grzybów, które skuszą nawet mięsożerców. Lekkie, soczyste i pełne aromatu danie zrobicie w mniej niż godzinę, a bliscy zjedzą je ze smakiem. Koniecznie spróbujcie — świetnie smakują z wieloma dodatkami.

Wegetariańskie kotlety mielone z grzybów smakują doskonale. Podsmażone z cebulką skarby lasu wymieszamy z namoczoną bułką i opanierujemy. Po podsmażeniu uzyskamy chrupiący z zewnątrz i delikatny w środku rarytas, któremu nikt się nie oprze.

Przepis na pyszne kotlety mielone z grzybów

Składniki:

  • 400 g świeżych leśnych grzybów

  • 1 mała cebula

  • 1 bułka kajzerka

  • 2-3 łyżki buki tartej (opcjonalnie)

  • 1 jajo

  • mleko lub woda

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z grzybów? Prosty przepis na aromatyczny obiad

Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie. Grzyby oczyszczamy z piasku i resztek ściółki i dokładnie je myjemy, osączamy, a potem kroimy w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z cebulą.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Wrzucamy grzyby i dusimy, aż zmiękną, w razie potrzeby wlewając na patelnie nieco wody. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem i odrobiną soli.

Odciśniętą bułkę oraz zawartość patelni mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajo i formujemy lekko spłaszczone kotlety. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne kotlety mielone. Spróbujecie soczystej wersji z pieczarkami i serem żółtym. Być może przypadnie wam do gustu także przysmak z dodatkiem sera feta.

Kotlety mielone z grzybów są pyszne
canva/Inna Tarasenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Kuchnia polska" PWE