Dodaj 1 łyżkę do wrzątku. Ziemniaki będą gotowe w 10 minut. Niezawodny trik najlepszych kucharek
Twarde ziemniaki skutecznie opóźniają podanie całego obiadu? Raz na zawsze skończymy z tym problemem. Odrobina tłuszczu dodana do garnka z ziemniakami potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o gotowanie tych warzyw. Po zapoznaniu się z poniższymi sposobami jak szybko ugotować ziemniaki, już zawsze podasz je na czas.
Wiele osób pamięta, że to właśnie ziemniaki wyznaczały porę siadania do wspólnego stołu. Krnąbrne warzywa potrafiły być wciąż twarde, mimo coraz głośniejszego burczenia w brzuchu. Teraz mamy na nie niezawodny sposób. Jak szybko ugotować ziemniaki?
Jak szybko ugotować ziemniaki z pomocą 1 protego triku?
Całą tajemnicą tego, jak szybko ugotować ziemniaki, jest dodanie odrobiny tłuszczu do garnka z wodą. Dzięki temu ugotowane ziemniaki nie tylko podasz na stół w ekspresowym tempie. Taki dodatek wpłynie też pozytywnie na ich smak i konsystencję.
Do tego sposobu jak szybko ugotować ziemniaki, możesz użyć zarówno tłuszczu pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Tak samo dobrze sprawdzi się masło i margaryna. Możesz przyspieszyć więc proces gotowania niezależnie od swoich zwyczajów żywieniowych.
Aby skorzystać z tego sposobu, jak szybko ugotować ziemniaki, w garnku rozgrzej wodę z dodatkiem soli, a następnie rozpuść w niej masło. Do wrzącego płynu ostrożnie dodaj obrane i pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Dzięki tej metodzie skrócisz czas ich gotowania nawet o połowę.
Inne sprawdzone metody jak szybko ugotować ziemniaki
Jeśli w swojej kuchni posiadasz kuchenkę mikrofalową, to masz gotową odpowiedź na pytanie jak szybko ugotować ziemniaki. Warzywa gotowane z tym urządzeniu będą miękkie nawet w ciągu 10 minut. Wystarczy wyszorować ziemniaki w mundurkach i ponakłuwać je widelcem. W połowie czasu ziemniaki warto obrócić na drugą stronę, aby obróbka odbywała się równomiernie.
Kolejnym prostym sposobem jak szybko ugotować ziemniaki jest gotowanie ich pod przykrywką. W ten sposób utrzymujemy wewnątrz garnka odpowiednio wysoką temperaturę, która skraca czas gotowania. Pokrywkę jednak powinno się lekko uchylić, aby woda z gotowania ziemniaków nie wykipiała na kuchenkę.
Cuda w kwestii tego, jak szybko ugotować ziemniaki, jest niewielki dodatek sody oczyszczonej. Ten łatwo dostępny składnik w zauważalny sposób skróci czas niezbędny do otrzymania miękkich bulw. Wystarczy dodać szczyptę sody do garnka, a efekty jej działania odczujesz prędzej, niż myślisz. Szybkie obieranie ziemniaków to równie przydatna umiejętność. Warzywa do obiadu możesz ugotować nie tylko z zwykłej wodzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego