Smakosze.pl

canva/cavanimages

Bajecznie pyszna i delikatna w smaku beza bez pieczenia

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Dobrze przygotowana beza jest nie lada rarytasem, a jej upieczenie to prawdziwa sztuka - często w domowym zaciszu słodkości te zwyczajnie się nie udają. Jeśli nie ufasz swojemu piekarnikowi, możesz wykonać je bez pieczenia. Potrzebujesz do tego jedynie mikrofalówki, dzięki której cały proces trwać będzie znacznie mniej czasu, niż tradycyjnie.

Beza wywołuje w sporej części kucharzy amatorów pewne obiekcje. Wypiek ten wymaga całkiem sporo doświadczenia i umiejętności, a często wystarcza jeden błąd, aby całkowicie zniszczyć całą swoją pracę - dlatego znacznie bardziej popularne jest kupowanie gotowych bez z cukierni.

Warto jednak wypróbować recepturę na bezę bez pieczenia, której cały proces sporządzenia zajmuje jedynie kilka minut minut. Tak krótki czas sprawia, że pysznym łakociem można cieszyć się praktycznie o każdej porze i niezależnie od okoliczności.

Przepis na bezę bez pieczenia

Składniki:

  • 7 białek jaj

  • 300 gramów cukru

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. W trakcie rozbijania jajek uważaj, żeby ani trochę żółtka nie przedostało się do białka. W innym wypadku nie zdołasz ubić sztywnej piany. Z żółtek możesz wykonać kogiel mogiel bądź upiec pyszne kruche ciasto.

Przelej białka do dużej i całkowicie wysuszonej miski. Zacznij ubijać je mikserem, a gdy białka uzyskają średnio sztywną konsystencję, stopniowo, łyżka po łyżce, wsypuj cukier. Gdy zużyjesz cały cukier, wyłącz mikser.

Z piany uformuj niewielkie bezy i kładź je na talerzu posmarowanym tłuszczem roślinnym. Wstaw go do mikrofalówki, ustaw ją na najwyższą moc i podgrzewaj bezy przez około 2-3 minuty. W środku będą delikatne i wilgotne, a na wierzchu uformuje się pyszna chrupiąca skorupka. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu  dowiesz się, jak zrobić pyszny domowy sękacz. Ten tekst  wyjaśnia sposób na oszałamiające ciasto snickers bez pieczenia.

Bezy

Źródło zdjęcia: canva/Birgit_H, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wp; krolowakuchni

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]