Bananowo-krówkowy deser w słoiczku - kilka minut i gotowe
Masz ochotę na coś słodkiego? Oto propozycja na niebanalny deser bananowo-krówkowy. Przygotowujesz go raz, dwa, a jego smak sprawi, że nigdy więcej nie osłodzisz się czymkolwiek. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
W tym deserze znajdziesz coś kremowego, coś puszystego i coś chrupkiego. Wiadomo - połączenie bananów, masy krówkowej, bitej śmietany i herbatników może skutkować tylko jednym - niebiańskim smakiem. Obiecujemy, że za 5 minut będziecie mogli się nim rozkoszować. Proponujemy przygotować ten deser w słoiczku, wtedy nie będzie pochłaniał lodówkowych zapachów.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bananowo-krówkowy deser w słoiczku - kilka minut i gotowe
Składniki na 1 porcję:
-
1 banan
-
łyżeczka soku z cytryny
-
100 ml śmietanki kremówki 30 proc.
-
łyżeczka cukru wanilinowego
-
2 herbatniki
-
2 łyżki gotowej masy krówkowej
Przygotowanie deseru:
Banan obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny by nie ściemniał. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem wanilinowym.
Herbatniki pokrusz. Możesz je też umieścić w foliowej torebce, zawiązać, a potem rozdrobnić wałkiem do ciasta.
W słoiczku (ewentualnie w szklance) umieść warstwę herbatników , przykryj ją warstwą masy krówkowej, potem plasterkami bananów i na końcu bitą śmietaną.
Tak naprawdę warstwy możesz układać tak jak chcesz. Bitą śmietanę możesz nałożyć przy pomocy szprycy, wtedy deser będzie wyglądał bardzo elegancko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnialidla