Bez namaczania i szorowania. Przekrój na pół i oprósz solą. Blacha będzie jak nowa
Przypalona blacha do pieczenia jest trudna do wyczyszczenie. Wiele gospodyń sięga w takich wypadkach po druciarki, ale to nie najlepszy pomysł, bo powstają zarysowania, które skracają żywotność sprzętu kuchennego. Na szczęście są domowe sposoby na czyszczenie blachy. O tym, jak wyczyścić blachę, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Czyszczenie blachy bez szorowania jest możliwe
Blachy są niezastąpionym sprzętem kuchennym każdej gospodyni. Piecze się w nich nie tylko smakowite ciasta i pieczywo, ale też zapiekanki i wiele innych dań . Niestety smak to nie wszystko, bo na pieczeniu cierpi właśnie wspomniany sprzęt, który ulega zabrudzeniu. Z jednej strony jest to normalne, ale każdy kucharz wie, że czyszczenie blachy bez szorowania graniczy z cudem.
Nam udało się ten cud znaleźć. I to bez użycia drogich środków chemicznych i szkodliwych druciaków. Istnieją genialne domowe sposoby na czyszczenie blachy.
Skuteczne domowe sposoby na czyszczenie blachy
Domowe sposoby na czyszczenie blachy są niezwykle tanie, ze względu na to, że wykorzystuje się do nich produkty, które zazwyczaj każdy ma w kuchni. Nie inaczej jest w wypadku tego sposobu. Tutaj niezbędny okazuje się ziemniak i sól .
Dla każdego jest to spore zaskoczenie, ale to warzywo zawiera kwas szczawiowy, który w połączeniu z solą tworzy doskonały środek czyszczący. W dodatku czyszczenie odbywa się bez druciaków i szczotek, dzięki czemu metalowa powierzchnia pozostanie nienaruszona.
Jak wyczyścić blachę do pieczenia?
Czyszczenie blachy bez szorowania należy rozpocząć od przekrojenia dosyć dużego ziemniaka na pół . Jedną połówkę należy obficie posypać solą. Następnie należy potrzeć zabrudzone miejsca. Wykonuj okrężne ruchy, a z każdym z nich z powierzchni zniknie brud.
Na koniec umyj blachę płynem do naczyń i wodą. W ten sposób usuniesz resztę zabrudzeń. Koniecznie wypróbuj ten sposób, a już nigdy nie będziesz czyścić blach w inny sposób.