Beza z truskawkami - pomysł na letni deser
Składniki - beza z truskawkami
Beza:
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
250 g cukru,
4 duże białka.
Krem mascarpone:
3 łyżki cukru pudru,
250 g mascarpone (zimnego),
1 łyżka cukru wanilinowego,
125 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej),
1 śmietan-fix (opcjonalnie).
Owoce:
opcjonalnie: borówka amerykańska,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka płynnego miodu,
300 g truskawek,
1 łyżka cukru pudru.
Przygotowanie bezy z truskawkami
Beza:
Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj dużą blachę. Przykryj papierem do pieczenia.
Wlej białko do miski i ubijaj aż masa stwardnieje. Następnie stopniowo dodawaj cukier (za każdym razem 1 łyżka stołowa) i dokładnie mieszaj bez przerwy. Pianka powinna być bardzo twarda, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Nałóż piankę na papier i uformuj ją łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piecz przez 3 godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudzić. Można beze upiec 1-2 dni wcześniej, a następnie przechowywać w temperaturze pokojowej (bez przykrycia).
Krem mascarpone:
Do naczynia miksującego włożyć mascarpone, cukier waniliowy i śmietanę i mieszać ok. 2 minuty lub do momentu, aż krem zgęstnieje, twardy i puszysty. Na koniec wymieszaj z śmietan-fix.
Nałóż na bezę - najlepiej przed podaniem. Sosy owocowe i truskawkowe najlepiej układać na krótko przed jedzeniem.
Owoce:
Umyj truskawki, wysusz je i pokrój na pół. Większość owoców wyłóż na krem. Resztę (około 1/4 całości) wymieszaj z miodem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powstały sos truskawkowy wlej na deser.