Smakosze.pl
Beza z truskawkami - pomysł na letni deser

pixabay.com

Beza z truskawkami - pomysł na letni deser

13 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Beza z truskawkami to połączenie słodkiej i chrupkiej bezy z kwaskowymi owocami. To delikatny, lekko słodki i orzeźwiający smak. Doskonały na letni deser. Przepis na blaty bezowe jest prosty, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jak przygotować bezę z

Składniki - beza z truskawkami

Beza:

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

  • 250 g cukru,

  • 4 duże białka.

Krem mascarpone:

  • 3 łyżki cukru pudru,

  • 250 g mascarpone (zimnego),

  • 1 łyżka cukru wanilinowego,

  • 125 ml śmietanki 30% lub 36% (zimnej),

  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie).

Owoce:

  • opcjonalnie: borówka amerykańska,

  • 1 łyżeczka soku z cytryny,

  • 1 łyżka płynnego miodu,

  • 300 g truskawek,

  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie bezy z truskawkami

Beza:

Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Przygotuj dużą blachę. Przykryj papierem do pieczenia.

Wlej białko do miski i ubijaj aż masa stwardnieje. Następnie stopniowo dodawaj cukier (za każdym razem 1 łyżka stołowa) i dokładnie mieszaj bez przerwy. Pianka powinna być bardzo twarda, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj i wymieszaj z mąką ziemniaczaną.

Nałóż piankę na papier i uformuj ją łyżką. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni Celsjusza i piecz przez 3 godziny. Wyjmij z piekarnika i ostudzić. Można beze upiec 1-2 dni wcześniej, a następnie przechowywać w temperaturze pokojowej (bez przykrycia).

Krem mascarpone:

Do naczynia miksującego włożyć mascarpone, cukier waniliowy i śmietanę i mieszać ok. 2 minuty lub do momentu, aż krem ​​zgęstnieje, twardy i puszysty. Na koniec wymieszaj z śmietan-fix.

Nałóż na bezę - najlepiej przed podaniem. Sosy owocowe i truskawkowe najlepiej układać na krótko przed jedzeniem.

Owoce:

Umyj truskawki, wysusz je i pokrój na pół. Większość owoców wyłóż na krem. Resztę (około 1/4 całości) wymieszaj z miodem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powstały sos truskawkowy wlej na deser.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

ciasto kokosowe

Przepisy

Białe niczym śnieg, idealne na święta ciasto kokosowa chmurka

Czytaj więcej >

Przepisy

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Czytaj więcej >
naleśniki

Przepisy

Naleśniki bez grama mleka i wody. Puszyste, lekkie i pyszne

Czytaj więcej >
Napój z imbirem, kurkumą i pieprzem

Przepisy

Rozgrzewający napar z kurkumy, imbiru i pieprzu

Czytaj więcej >
Śledź w curry można podać z siekanym jajkiem

Przepisy

Śledzie w curry. Orientalny przysmak wprost ze Skandynawii

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa kalafiorowa z ryżem

Czytaj więcej >