Biała kiełbasa i jajka w jednym daniu? Tym razem nie chodzi o żurek. Na Wielkanoc zrobię tartę i podam ją z majonezem
W tym przepisie dwa spośród najbardziej wielkanocnych smaków – jajka i biała kiełbasa – łączą się w bardzo niecodzienny sposób. Tarta nie jest dla nas typowym daniem obiadowym. A szkoda. W tym wydaniu będzie niezwykłą potrawą na świątecznym stole.
Tarta wielkanocna
Składniki tego dania czynią z tarty typową potrawę kuchni polskiej, a dodatek majonezu jeszcze to podkreśla. W tym prostym i szybkim przepisie nie trzeba nawet wypiekać tarty na dwa razy – spód zapieka się razem ze śmietanowym farszem. Tak łatwe dania świetne są na ważne okazje , takie jak Wielkanoc, bo oszczędzają pracę w kuchni.
Na przygotowanie takiego dania potrzebujemy zaledwie godzinę, z czego ponad połowę tarta spędzi w piekarniku. Po wyjęciu warto przestudzić ją przez chwilę, a następnie podawać z… majonezem.
Tarta z białą kiełbasą
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Marioli. Autorka dodaje tam do farszu szczypiorek, który dobrze komponuje się z jajkiem. W naszym przepisie w roli zielonego dodatku występuje natka pietruszki .
Składniki ciasta
- ¼ kg mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 30 ml śmietany 18%
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Składniki nadzienia
- 200 ml śmietany 18%
- 4 białe kiełbasy
- 8 jajek
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 30 g chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- Sól, pieprz
Danie z kiełbasą i jajkami na wielkanocny stół
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Składniki ciasta miksujemy w robocie kuchennym , a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy na okrągły placek i układamy w naczyniu do tarty wysmarowanym masłem. Spód nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach.
4 jajka gotujemy na twardo. Pozostałe wbijamy do miski. Dodajemy śmietanę, łyżkę majonezu, posiekaną pietruszkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy mieszać masę. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i białą kiełbasę w plasterkach. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy plastry jajek na twardo .
Tartę pieczemy w przez 35 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia można nieco zmniejszyć temperaturę. Po wyjęciu z piekarnika tartę lekko studzimy. Podajemy z majonezem, który układamy na jajkach .
Wypróbuj też przepisy na niezwykły wielkanocny zamiennik żurku i doskonały nadziewany chleb .