Smakosze.pl Przepisy Biała kiełbasa i jajka w jednym daniu? Tym razem nie chodzi o żurek. Na Wielkanoc zrobię tartę i podam ją z majonezem
Fot. youtube.com/KuchniaMarioli

Biała kiełbasa i jajka w jednym daniu? Tym razem nie chodzi o żurek. Na Wielkanoc zrobię tartę i podam ją z majonezem

6 marca 2024

W tym przepisie dwa spośród najbardziej wielkanocnych smaków – jajka i biała kiełbasa – łączą się w bardzo niecodzienny sposób. Tarta nie jest dla nas typowym daniem obiadowym. A szkoda. W tym wydaniu będzie niezwykłą potrawą na świątecznym stole.

Tarta wielkanocna

Składniki tego dania czynią z tarty typową potrawę kuchni polskiej, a dodatek majonezu jeszcze to podkreśla. W tym prostym i szybkim przepisie nie trzeba nawet wypiekać tarty na dwa razy – spód zapieka się razem ze śmietanowym farszem. Tak łatwe dania świetne są na ważne okazje , takie jak Wielkanoc, bo oszczędzają pracę w kuchni.

Na przygotowanie takiego dania potrzebujemy zaledwie godzinę, z czego ponad połowę tarta spędzi w piekarniku. Po wyjęciu warto przestudzić ją przez chwilę, a następnie podawać z… majonezem.

spód do tarty
fot. youtube.com/KuchniaMarioli
To mój ulubiony przepis na kopytka. Smakują dokładnie jak pierogi ruskie

Tarta z białą kiełbasą

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kuchnia Marioli. Autorka dodaje tam do farszu szczypiorek, który dobrze komponuje się z jajkiem. W naszym przepisie w roli zielonego dodatku występuje natka pietruszki .

Składniki ciasta

  • ¼ kg mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 30 ml śmietany 18%
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Składniki nadzienia

  • 200 ml śmietany 18%
  • 4 białe kiełbasy
  • 8 jajek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 30 g chrzanu
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól, pieprz

Danie z kiełbasą i jajkami na wielkanocny stół

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Składniki ciasta miksujemy w robocie kuchennym , a następnie wyrabiamy na jednolitą masę. Rozwałkowujemy na okrągły placek i układamy w naczyniu do tarty wysmarowanym masłem. Spód nakłuwamy widelcem w kilkunastu miejscach.

4 jajka gotujemy na twardo. Pozostałe wbijamy do miski. Dodajemy śmietanę, łyżkę majonezu, posiekaną pietruszkę i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem i zaczynamy mieszać masę. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę i białą kiełbasę w plasterkach. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy plastry jajek na twardo .

Tartę pieczemy w przez 35 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia można nieco zmniejszyć temperaturę. Po wyjęciu z piekarnika tartę lekko studzimy. Podajemy z majonezem, który układamy na jajkach .

Wypróbuj też przepisy na niezwykły wielkanocny zamiennik żurku i doskonały nadziewany chleb .

tarta z majonezem

Wsyp groszek konserwowy i wrzuć 2 jajka. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Ubij ziemniaki, ulep kulki i zrób wgłębienia pustą butelką. Ten patent to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy