Smakosze.pl Przepisy Bigos szlachecki z przepisu Magdy Gessler. Smak sprzed lat
TRICOLORS/East News, canva/Ansgar Kossowski

Bigos szlachecki z przepisu Magdy Gessler. Smak sprzed lat

5 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki. Smak potrawy jak sprzed lat znana restauratorka uzyskuje dzięki dodatkowi miksu mięs. Sprawdźcie jednak też inne tajniki tego niepowtarzalnego bigosu, bo Gessler zna się na gotowaniu, jak mało kto.

Bigos to potrawa znana w Polsce od wielu wieków. Jej podstawę stanowi kiszona kapusta, którą nieraz łączy się też z kapustą surową. Ważnym dodatkiem są mięsa i wędliny. Jak zapewnia Magda Gessler, najlepszy smak bigosu zapewnia mieszanka różnych gatunków mięsiwa.

Istotne są też przyprawy, grzyby i suszone śliwki. Dzięki temu połączeniu różnych smaków można otrzymać przepyszny bigos, który będzie stanowił konkurencję dla niejednego wymyślnego dania.

Przepis Magdy Gessler na bigos szlachecki

Składniki:

  • ok. 50 dag kapusty kiszonej

  • ok. 1/3 niedużej główki kapusty białej

  • garść suszonych grzybów

  • 40 dag różnego rodzaju mięs, w tym też dziczyzny

  • ok. 20 dag kiełbasy z dzika lub wieprzowej

  • 2 duże cebule

  • olej

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • kilka listków laurowych

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • kilka jagód jałowca

  • 1 łyżeczka kminku

  • słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka

  • 5-8 wędzonych śliwek

  • 1 szklanka kwasu z kapusty

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie bigosu

Grzyby opłucz, zalej ciepłą wodą, odstaw na kilka godzin do namoczenia. Śliwki suszone również opłucz i namocz.

Słodką kapustę oczyść, poszatkuj. Mięso opłucz, osusz. Pokrój w kostkę, obsmaż na patelni z olejem. Słodką kapustę i mięso włóż do garnka, dopraw kminkiem, gotuj na niedużym ogniu.

Grzyby posiekaj, dodaj do kapusty razem z wodą z namaczania. Podobnie wraz z płynem dodaj też śliwki. Gotuj na niedużym ogniu, co jakiś czas zamieszaj.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na patelni. Dodaj pokrojoną kiełbasę, razem przesmaż. Dodaj przyprawy, przesmaż.

Dodaj kiszoną kapustę (możesz ją wcześniej raz przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna). Podlej odrobiną wody, zagotuj.

Duży garnek wyłóż słoniną lub boczkiem. Umieść w nim kapustę słodką oraz kiszoną z dodatkami. Dodaj zagotowany kwas z kapusty, trochę soli, pieprzu i cukru.

Bigos gotuj ok. 2,5 godziny na małym ogniu, przy uchylonej pokrywce. Najlepiej gotuj go jeszcze po ok. 30 minut przez 3-4 dni.

W naszym serwisie znajdziecie też przepis Magdy Gessler na domowy smalec , a także na placki ziemniaczane .

kiszona kapusta
kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva/feri1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin, beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy