Przepis Gessler na domowy smalec. Niebywałe, z czym go podaje
Poznajcie przepis Magdy Gessler na domowy smalec. To wprost niebywałe, z czym podaje go słynna restauratorka. Jej smarowidło zachwyca oryginalnym smakiem i chrupkością, bo zawiera sezamki. Gwarantujemy, że takiego specjału nie kupicie nigdzie. Dlatego zapraszamy was do kuchni.
Smalec kilka lat temu wrócił do naszych łask. Wiadomo bowiem, że nie jest najzdrowszy, jednak trudno zaprzeczyć temu, że posmarowany nim chleb smakuje naprawdę dobrze. Zwłaszcza jeśli na wierzchu położymy plasterki kiszonego ogórka lub krążki cebuli.
Jednak smalec potrafi też zaskoczyć. Szczególnie gdy recepturę na niego opracowała słynna restauratorka, Magda Gessler. Jej smarowidło jest pełne aromatu i przełamane słodką nutą. Na dodatek przyjemnie chrupie.
Przepis Gessler na domowy smalec
Składniki:
50 dag słoniny
3-4 ząbki czosnku
4 cebule
świeży rozmaryny
50 dag wieprzowego podgardla
kilka suszonych moreli
słodka mielona papryka
2-3 kromki podsuszonego chleba razowego
10 dag kiełbasy chorizo
paczka sezamek
Przygotowanie smalcu
Słoninę oczyść, natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Obłóż ją krążkami jednej cebuli i posiekanym rozmarynem, odstaw na dobę do lodówki. Po tym czasie pokrój ją w kostkę.
Podgardle oczyść, zmiel. Umieść razem ze słoniną w rondlu lub garnku z grubym dnem. Podgrzewaj na małym ogniu, aż tłuszcz się wytopi. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
Morele pokrój w małą kostkę, dodaj do smalcu razem z papryką. Pozostałe cebule obierz, przekrój na cztery. Włóż je do smalcu i wyjmij po 3 minutach. Tłuszcz zestaw z ognia.
Kromki chleba pokrój w małą kostkę, zrumień na patelni z łyżką smalcu. Dodaj do płynnego smalcu.
W kostkę pokrój też chorizo, a sezamki pokrusz na małe kawałki. Kiełbasę i sezamki również dodaj do smalcu, wymieszaj. Smalec wystudź, a potem dobrze schłodź w lodówce.
W naszym serwisie znajdziesz przepis na smalec z fasoli, a także na tradycyjny smalec.
Źródło zdjęcia: canva/Manu_Bahuguna Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak przygotować soczysty schab z grilla? Sekretem jest wyjątkowa marynata
Dlaczego warto dodać do rosołu sok z kiszonej kapusty? Zalety zachwycają
Źródło: newsy.gotujmy