Bije na głowę chleby z najlepszych piekarni, a kupimy go w Lidlu. Cena przyjemnie zaskakuje
Chleb jest produktem, który spożywamy na co dzień i trudno się bez niego obyć. Tym ważniejsze jest, aby wybrać bochenek korzystny zarówno dla naszego zdrowia, jak i kieszeni. Znany dietetyk wybrał się do Lidla i wskazał, które wypieki powinny znaleźć się na naszej liście zakupów.
Dobrej jakości chleb powinien charakteryzować się krótkim składem oraz zawartością mąki o wyższej wartości. Warto zwrócić uwagę także na indeks glikemiczny. Podczas zakupów pamiętajmy także, że dodatek ziaren w pieczywie podnosi zawartość korzystnego błonnika. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy wybrać się do najbliższego Lidla w celu nabycia chleba.
Jaki chleb dostępny w sieci Lidl jest najlepszy?
Dietetyk Michał Wrzosek w sprawie wyboru chleba w Lidlu wypowiedział się jednoznacznie. Jego wybór padł niemal od razu na chleb żytni bez drożdży. Najlepszy wypiek przyjemnie zaskakuje także ceną. Za bochenek przy kasie zapłacimy jedyne 2,99 złotych.
Co takiego urzekło dietetyka w tym właśnie wypieku? Przede wszystkim zawartość wysokiej wartości mąki żytniej (typ 1400 oraz typ 720). Poza mąką do jego wytworzenia użyto jedynie cukru, soli, wody i oleju rzepakowego. Nawet niewprawne oko doceni prosty i przejrzysty skład.
Poza chlebem Michał Wrzosek wskazał również najbardziej korzystne bułki. Jego zdaniem grahamki biją na głowę swoje sąsiadki z półki obok, czyli pszenne kajzerki. Cena za jedną grahamkę to jedyne 0,69 groszy. Krótka lista składników zdecydowanie przemawia na ich korzyść.
<div id=”onnetworkPlayer”></div><script async type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MkUxLDN4Z0IsMA==&cid=onnetworkPlayer"></script>
Na jaki chleb warto jeszcze zwrócić uwagę podczas zakupów w Lidlu?
Jeśli lubisz wypieki z ziarnami, Lidl ma w swoim asortymencie coś w sam raz dla Ciebie. Jego nazwa, chleb pełen ziaren, mówi sama za siebie. W składzie znajdziemy nasiona słonecznika, ziarno żyta, siemię lniane i kilka innych podstawowych produktów. Cena za ten specjał to 4,29 złotych.
Chleb słonecznikowy również będzie trafnym wyborem. Opiera się on na mące żytniej, mące pszennej, pszennej, ziarnach słonecznika, wodzie, drożdżach, soli, ekstrakcie słodu jęczmiennego, a także mące z prażonego słodu pszennego. Jego cena to 2,99 za 500 g.
Ostatnim chlebem wskazanym przez Michała Wrzoska jest bio pieczywo żytnie. Pamiętaj, że "bio" w nazwie nie zawsze jest gwarancją jakości. Tym razem możemy jednak być spokojny, po ta propozycja Lidla zawiera w sobie żyto pełnoziarniste, płatki ziemniaczane, drożdże, wodę, cukier i sól jodowaną. W tym wypadku koszt jest nieco wyższy- to 1,69 złotych za 100 g produktu. Michał Wrzosek podobny rekonesans zrobił z konkurencji Lidla czyli Biedronce. Kup chleb na zapas i bezpiecznie zamroź go z naszą skromną pomocą.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Już dziś kupisz w Biedronce za 6,99 zł i przerobisz na pyszny obiad. Taniej nie znajdziesz
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: tiktok / @michal_wrzosek