Z karkówki i schabu Strzelczyk robi prawdziwe cudo. W sam raz na Wielkanoc

Ceniony kucharz – Tomasz Strzelczyk – dokonał czegoś naprawdę niesamowitego. Z dwóch rodzajów mięsa zrobił przysmak, który musi pojawić się na Wielkanoc. Poznaj przepis, a nie tylko dowiesz się, jaki niezbędny, świąteczny produkt przygotujesz, ale też, jak go zrobić w łatwy sposób.
Tomasz Strzelczyk zaskakuje
Do Wielkanocy pozostał niespełna miesiąc, więc warto już teraz zastanowić się, co podać na świąteczne śniadanie. Zabraknąć nie może przede wszystkim jajek, żurku, ale i pieczonego pasztetu oraz białej kiełbasy. Ten ostatni przysmak jest przecież nieodłącznym dodatkim do zupy, a niekiedy podaje się go również z chrzanem czy ćwikłą.
Zakup dobrej jakości białej kiełbasy jest bardzo trudne, dlatego zdecydowanie lepiej postawić na własnoręczny wyrób. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić ją w domowych warunkach w nieskomplikowany sposób. Kucharz, przepisem podzielił się na swoim kanale na platformie YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA i kiedy tylko znaleźliśmy ten sposób, wiedzieliśmy, że musimy się nim podzielić. Domowa kiełbasa nie ma sobie równych, więc zamiast kupować, zrób ją w domu.

Z czego zrobić domową kiełbasę?
Do przygotowania wielkanocnego dania potrzebne będą dwa rodzaje mięsa. W tym wypadku będzie to schab oraz karkówka, które należy kupić w kawałku, a następnie zmielić w maszynce. Za smak domowej kiełbasy odpowiedzialne będą przyprawy, takie jak pieprz, sól, gorczyca oraz kolendra. Niezbędne będzie także osłonka na kiełbasę, którą można zakupić w sklepach masarskich lub w sklepach internetowych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 2 kg schabu
- 400 ml mleka
- 35 g soli
- 15 g pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 łyżki kaszy manny
- osłonka na kiełbasę
- woda

Przepis Strzelczyka na domową kiełbasę
Przygotowanie kiełbasy rozpocznij od pokrojenia na kawałki mięsa. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia i przełóż do miski. Mięso dopraw pieprzem, solą, kolendrą i gorczycą. Do dzbanka wlej mleko i wsyp kaszę mannę. Wymieszaj składniki. Mieszaninę wlej do miski z mięsem i wyrób składniki w jednolitą masę.
Na maszynkę do mięsa nałóż odpowiednią końcówkę do nadziewania kiełbasy. Nałóż na nią osłonkę na kiełbasę i za pomocą maszynki do mielenia nadziewaj przygotowaną wcześniej mięsną masą.
Po nadzianiu, podziel wyrób na kiełbasy, wiążąc osłonkę. W dużym garnku zagotuj wodę. Do naczynia przełóż pętka kiełbasy. Wyłącz kuchenkę, garnek przykryj pokrywką i pozostaw w nim wyrób na 20 minut. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa.
Sprawdź także, ile kosztuje świąteczny catering u Ewy Wachowicz oraz dowiedz się, czym zastąpić biały barszcze na Wielkanoc.






































