Jest pyszny, kosztuje grosze i ma idealny skład. Dietetyk wskazał najlepszy chleb w Biedronce

Chleb dla wielu z nas jest ważnym produktem w diecie. Spożywamy go często i chętnie, lecz nie zawsze wybieramy najzdrowszą opcję. Jeden z dietetyków pokazał w swoich mediach społecznościowych, który z dostępnych w Biedronce chlebów warto kupić. Produkt wcale nie jest drogi.
Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące pieczywo. Dobry chleb nasyci nas na długo i może stanowić bazę pysznych kanapek, a także świetny dodatek do sałatek czy dań jednogarnkowych. Większość z nas zdaje sobie sprawę, że warto go zakupić w piekarni z tradycjami, gdzie można liczyć na wysoką jakość i dobry smak wyrobu.
Czasami jednak cena czy późna pora zakupu chleba zmuszają nas do nabycia podstawowego produktu w markecie. W tej sytuacji przydatna może okazać się wiedza, która pozwoli nam ocenić skład dostępnych wypieków. Jeden z dietetyków klinicznych nagrał wideo, w którym zdradził, czym kieruje się, kupując pieczywo. Oceniał ofertę Biedronki.
Chleb z Biedronki może być zdrowy
W sieci dyskontów, podobnie jak w każdym innym sklepie bez trudu znajdziemy informację o składzie wypieków. Dietetyk kliniczny Michał Wrzosek, który na YouTubie prowadzi kanał edukacyjny dotyczący zdrowego odżywiania, prześledził skład dostępnych tam bochenków i wskazał, który z produktów jego zdaniem można bez wahania nabyć.
Wybór padł na chleb żytni 100%, który przygotowywany jest bez zbędnych ulepszaczy czy konserwantów. Jak wskazał specjalista, skład tego chleba jest prosty i znajdziemy w nim tylko mąkę żytnią, wodę i sól. Wyjaśnił także, że w przeciwieństwie do innych produktów, bochenek zawiera dużo cennego błonnika.
Co więcej, cena tego chleba nie jest wygórowana, bo sieć ustaliła ją na 2,99 zł. W porównaniu do innych, gorszych jakościowo wyrobów Biedronki i podobnych produktów w piekarniach, jest ona niska. Czyni to zakup korzystnym również dla naszego portfela.
Warto zapoznać się ze składem chleba
W nagraniu ekspert pokazał jeszcze, jak prezentują się inne produkty dyskontu. Zamieścił przy tym ich skład, podkreślając, że jest bardziej skomplikowany. Niestety znalazły się tam zbędne w naszej diecie dodatki takie jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, mleko w proszku czy skrobia kukurydziana.
Listy składników były też długie, co według eksperta od razu dyskwalifikuje wyrób. Zachęca on do czytania etykiet, które są dostępne na stoiskach piekarniczych i opakowaniach produktów. Takie podejście pomoże nam lepiej ocenić wartość wybranego przez nas chleba.
Pyszny chleb można też przygotować w domu. Na naszej stronie znajdziecie między innymi prosty przepis na wypiek z garnka. Polecamy także maślankowy bochenek z przepisu Roberta Makłowicza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Mistrzowska surówka wychodzi lepiej niż ta z restauracji. Jej sekret tkwi w 1 charakternym dodatku
Gessler stanęła przy kuchni i pokazała swój patent na naleśniki. 1 rzecz robi inaczej niż wszyscy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: YT/Michał Wrzosek



































