Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę filet z kurczaka i nacinam w ten sposób. Ten przepis zasługuje na złoty medal
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 03.03.2025 14:54

Biorę filet z kurczaka i nacinam w ten sposób. Ten przepis zasługuje na złoty medal

filet z kurczaka – nacinanie
Fot. youtube.com/Essenrecipes

Oto proste mięsne danie na złożony w smaku obiad. Pierś z kurczaka przyrządzamy tu w aromatycznym, słodkim sosie z pikantnymi akcentami. To klasyczne, ale rzadko spotykane zestawienie.

Kurczak w miodzie

Pierś z kurczaka to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs w naszym asortymencie. Jest takie ze względu na swoją smakową neutralność. Choć dobrze przyrządzony kurczak ma mnóstwo charakterystycznego dla siebie smaku, przeważnie trzeba czymś go podkręcić.

Tu na scenę wchodzą zestawienia zarówno znane, jak i dość nietypowe. Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym jest jednocześnie i taki, i taki. Ostre nuty przenikają się ze słodkimi, co nadaje mu niezwykłego, nieco orientalnego charakteru.

piersi kurczaka
Fot. Canva
Miliony razy wygodniejszy sposób na mrożenie kopytek. Raz spróbujesz, od razu pokochasz

Sos miodowo-czosnkowy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Essen Rezepte. Autorzy słusznie zwracają uwagę, że miejsce miodu w takim zestawieniu zastąpić może syrop klonowy. Ten pierwszy jest jednak łatwiejszy do znalezienia i raczej okaże się bardziej przyjazny dla kieszeni. Ten drugi doda zaś charakterystycznego dymnego aromatu.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100 ml miodu
  • 30 ml sosu sojowego
  • 40 ml octu jabłkowego
  • Mąka do panierowania
  • Opcjonalnie: pęczek dymki
  • Sól, pieprz
  • Masło i masło klarowane do smażenia
sos miodowy
Fot. youtube.com/Essenrecipes

Smażony kurczak na obiad

Piersi kurczaka czyścimy i od jednej strony nacinamy w kratkę, dość głęboko, ale tak, by się nie rozpadł. Nacieramy go delikatnie solą i pieprzem. Odstawiamy na kilka minut.

Na talerzyk wysypujemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i ustawiamy średni ogień. Czosnek siekamy dość drobno.

Kurczaka obtaczamy w mące i układamy na gorącej patelni. Smażymy najpierw od nienaciętej strony, a następnie przewracamy, gdy będzie złocisty. Obsmażamy z drugiej strony.

smażenie piersi
Fot. youtube.com/Essenrecipes

Kurczaka znów obracamy, by był naciętą stroną ku górze. Na patelnię dodajemy grudkę masła. Kiedy się rozpuści, wrzucamy posiekany czosnek.

Czosnek smażymy przez chwilę. Następnie zalewamy sosem sojowym i miodem. Mieszamy sos do połączenia. Dodajemy ocet jabłkowy i ponownie mieszamy.

Sos rozprowadzamy po patelni i dokładnie obtaczamy w nim kurczaka z obu stron. Zmniejszamy nieco ogień i dusimy pod przykryciem, obracając jeszcze raz mięso, aż będzie z wierzchu skarmelizowane. By nadać kurczakowi bardziej azjatyckiego charakteru, na talerzach posypujemy go posiekaną dymką.

Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i niedrogi mięsny obiad.

pierś w miodzie
Fot. youtube.com/Essenrecipes