Smakosze.pl Przepisy Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt
dusiowa, Getty Images

Ekspresowy przepis na puszysty biszkopt

9 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Biszkopt jest bez wątpienia jednym z najważniejszych elementów dobrego tortu, czy ciasta przekładanego kremem. To puszyste ciasto jest swojego rodzaju rusztowaniem, na którym montowane są krem, dodatki i dekoracje, odpowiadające za smak i wygląd.

Dobranie odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia mogą sprawiać kłopoty, jednak receptura prezentowana niżej jest tak prosta, że nikt nie będzie musiał się tym przejmować. Wystarczy kierować się zaleceniami, a wszystko w 100% się uda i domownicy będą zachwyceni twoim cukierniczym kunsztem.

Najprostszy możliwy biszkopt

Jak przygotować najlepszy biszkopt? Najważniejszą zasadą jest dokładne przesianie wszystkich sypkich składników przez sitko o drobnych oczkach. Pozbycie się grudek mąki czy proszku do pieczenia zmniejszy ryzyko opadnięcia ciasta, a także sprawi, że znacznie lepiej wyrośnie i równomiernie się upiecze.

Jeśli więc najczęściej kupujesz gotowe biszkopty, ponieważ brakuje ci wiary w swoje umiejętności, nie przejmuj się. Jeśli będziesz trzymać się ram poniższego przepisu, nie ma szans, aby cokolwiek się nie udało . Co więcej, domowy biszkopt jest znacznie smaczniejszy i zdrowszy, ponieważ dokładnie wiesz, z jakich składników został zrobiony.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy sekretną recepturę babci Basi na najlepsze ciasto drożdżowe. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Przepis na najprostszy biszkopt

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki wody

  • 4 jajka

  • odrobina soli

  • pół łyżki proszku do pieczenia

Na początku oddziel żółtka jaj od białek. Białka przelej do dużej miski i zacznij miksować je mikserem z odrobiną soli. Gdy uzyskasz sztywną pianę, odstaw ją na bok. W osobnej misce ukręć żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się jasna, jest gotowa.

Do ubitych żółtek dodaj powoli białka, miksując na najniższych obrotach. Następnie należy wsypać przesiany proszek do pieczenia, mąkę oraz wodę - każde z nich dodawaj partiami. Mieszaj całość tylko chwilę, aby nie pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj ją i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz całość do momentu, gdy wbity patyczek w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i odstaw do ostudzenia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy