Błąd w przechowywaniu miodu. Przez niego traci najcenniejsze właściwości
Miód pszczeli jest niezastąpionym naturalnym słodzikiem. Można z powodzeniem używać go jako zdrowego zamiennika cukru. Wszystkie jego niezwykłe właściwości znikają, jeśli jest przechowywany w niewłaściwych warunkach. Temperatura panująca w lodówce jest dla miodu stanowczo zbyt niska.
Miód ma w naszej kuchni szerokie zastosowanie. Można smarować nim kanapki lub posłodzić herbatę. Z powodzeniem wykorzystywany jest także do sosów sałatkowych, a także jako składnik glazury do mięsa. Dowiedz się, jak właściwie przechowywać ten produkt, aby długo cieszyć się zarówno jego smakiem, jak i korzystnym wpływem na organizm.
W jakiej temperaturze najlepiej przechowywać miód?
Odpowiednie przechowywanie miodu sprawia, że zachowuje on wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Przypomnijmy, że miód jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Dzięki temu ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz oczyszczające.
Właściwa temperatura to podstawa, jeśli chodzi o przechowywanie miodu. Produkt najlepiej czuje się w zakresie od 8 do 18 stopni. W takich warunkach zachowuje nie tylko swoje wartości, ale też odpowiednią konsystencję.
Zbyt niska temperatura przechowywania sprawia, że miód krystalizuje się i twardnieje. Zbyt wysoka natomiast powoduje, że produkt traci swoje cenne składniki. Ważne, aby w kwestii przechowywania miodu znaleźć złoty środek.
Gdzie najlepiej przechowywać miód?
Wiele osób przechowuje miód w lodówce. Jest to ogromny błąd, ponieważ temperatura tam panująca wynosi zaledwie 2-3 stopnie. W takich warunkach miód z całą pewnością stwardnieje i nie będzie nadawał się do spożycia.
Szafka kuchenna znajdująca się blisko źródła ciepła także nie będzie odpowiednia. Zrezygnujmy z magazynowania miodu w pobliżu kuchenki lub grzejnika. Dzięki temu unikniemy straty cennych minerałów i witamin.
Miód powinno przetrzymywać się w suchych i chłodnych miejscach. Idealnie sprawdzi się spiżarnia lub zamykana szafka, chroniąca produkt przed nadmiernym działaniem światła. Najlepszy miód trzyma się tylko i wyłącznie w szklanych pojemnikach.
Pamiętajmy, że miód właściwie nie ma daty przydatności do spożycia. Odpowiednio magazynowany produkt może nas cieszyć w zasadzie w nieskończoność. Ważne jest aby unikać wprowadzania do niego bakterii i zanieczyszczeń. Do nabierania miodu zawsze używaj czystej łyżeczki. Dowiedz się co oznacza piana na powierzchni miodu. Z naszą pomocą łatwo odróżnisz prawdziwy miód od wyrobu miodopodobnego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Magda Gessler robi oryginalny farsz do pierogów ruskich. Pomija 1 składnik
Pożywny kapuśniak na żeberkach. Idealny obiad na chłodne dni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama