Błyskawiczna i prosta kiszona brukselka. Smakuje o niebo lepiej od zwykłych kiszonych ogórków
Prosta, kiszona brukselka to pomysł na wyśmienite przetwory na zimę. Brukselka będzie świetnym dodatkiem do sałatek, zimnej płyty i jako lekka, zdrowa przekąska. Do przygotowania kiszonej brukselki potrzebujemy kilku prostych składników, a efekt będzie niesamowity.
Już w lipcu zaczynamy przygotowywać przetwory, których smakiem będziemy cieszyć się aż do następnego sezonu na wyśmienite warzywa. Jednym z moich ulubionych przetworów jest prosta, kiszona brukselka, która będzie gotowa po kilku tygodniach.
Prostą, kiszoną brukselkę przygotowuję z dodatkiem czosnku, chrzanu i liścia laurowego, te składniki w zupełności wystarczą, aby brukselka nabrała wyrazu i doskonałego smaku. Konieczna jest również zalewa z wody i soli kuchennej niejodowanej.
Do kiszenia wybieram wyłącznie świeże, jędrne, nieuszkodzone brukselki. Przed przygotowaniem prostej, kiszonej brukselki, słoik dokładnie myję i parzę, dzięki czemu warzywa nie zepsują się podczas procesu fermentacji.
Prosta kiszona brukselka
Składniki na słoik o pojemności 1 l:
-
500 g świeżej brukselki
-
4 duże ząbki czosnku
-
liść laurowy
-
kawałek chrzanu
-
łyżka soli
-
700 ml wody
Jak zrobić prostą, kiszoną brukselkę?
Brukselki umyj, obierz z wierzchnich listów, wysusz i włóż do wyparzonego słoika. Dodaj również obrane i pokrojone ząbki czosnku, chrzan, liść laurowy.
Wodę zagotuj, następnie dodaj sól i mieszaj, aż się rozpuści. Przygotowaną zalewę wlej do słoika, zakręć i postaw do góry dnem. Brukselka będzie gotowa po kilku tygodniach, smacznego.
Na zimę przygotuj również marynowaną cukinię z miodem oraz marynowaną fasolkę . Warzywa rewelacyjnie pasują do zimnej płyty lub jako dodatek do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kalafior pieczony w całości. 2 proste przepisy na pyszny obiad
-
Ania ma cudowny patent na karkówkę z grilla. Wychodzi miękka i soczysta
-
Jakie przyprawy dodawać do rosołu? Mistrzowie kuchni zawsze pamiętają o 1 dodatku
Źródło: misamocy.pl