Smakosze.pl Przepisy Błyskawiczna, kremowa zupa z pora. Zrobisz ją w 30 minut
Canva / Panagiotis Kyriakos

Błyskawiczna, kremowa zupa z pora. Zrobisz ją w 30 minut

12 września 2022

Zupa z pora jest prostym i tanim pomysłem na pożywny posiłek. Idealnie kremowa i gęsta, przyjemnie rozgrzewa od środka za sprawą niewielkiego dodatku chilli. Zupę z pora przygotujesz błyskawicznie, a jeszcze szybciej zniknie ona z talerzy.

Zupę z pora możesz serwować na wiele sposobów. Podaj ją samodzielnie lub z dodatkiem grzanek. Dla zwolenników dodatków mięsnych świetnym uzupełnieniem będą plastry wysmażonego boczku. Na nieco mniejszy głód można wybrać posypkę z pestek dyni czy słonecznika. Niezależnie od tego, na który wariant postawisz, zupa z pora przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania.

Przepis na kremową zupę z pora

  • 2 duże pory

  • 2 duże ziemniaki

  • 1 średnia cebula

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (jeśli nie masz bulionu, możesz zastąpić go wodą)

  • po 1 łyżce oliwy i masła do smażenia

  • szczypta chilli

  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

  • sól do smaku

Gęsta i kremowa zupa z pora krok po kroku

Przyrządzanie zupy z pora zacznij od przygotowania warzyw. Z porów usuń wierzchnie liście, warzywo przekrój wzdłuż na połowę, dokładnie wypłucz i osącz. Pory pokrój w półplasterki . Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Z cebuli usuń łupinę, a następnie poszatkuj warzywo.

W garnku rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć pokrojonego pora i podsmażaj ok. 5-7 minut . Po upływie tego czasu dodaj pozostałe warzywa na zupę z pora. Podsmaż jeszcze chwilę, mieszając od czasu do czasu, a następnie zalej całość gorącym bulionem lub wodą .

Gotuj zupę z pora pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą miękkie . Nie powinno to zająć dłużej niż 15 minut . Na koniec zmiksuj całość do konsystencji gładkiego kremu .

Zupę z pora posól do smaku, dopraw chilli oraz gałką muszkatołową . Podawaj od razu jako sam krem lub z wybranymi dodatkami . Zupę możesz również zabielić śmietanką 30%.

Wypróbuj też przepis na obłędny krem z kalafiora oraz na błyskawiczną zupę krem z fasoli .

Canva / Guillaume MERLIN
Canva / Guillaume MERLIN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy