Sałatka z kurczakiem
Canva.com

Błyskawiczna sałatka z kurczakiem - prosty przepis na kolację

Sałatka z kurczakiem, to popularne danie, które gości na naszych stołach przy okazji różnych uroczystości. Sprawdza się, jako dodatek do obiadu lub lekka przekąska na kolację. Świeże warzywa w towarzystwie soczystego mięsa z kurczaka, to murowany przepis na kulinarny sukces.

Idealnie sprawdza się z dodatkiem chrupiącej bagietki lub serowych grzanek. Uniwersalność tej potrawy, zdobyła sobie serca wielu zwolenników, którzy chętnie korzystają z przepisu bazowego i dodają swoje ulubione składniki. Wpisując w internet lub nawet wymieniając się recepturami ze znajomymi, łatwo dostrzec, że ilu smakoszy, tyle wariantów tej sałatki. Mianownik jest jeden – aromatyczny, soczysty kurczak, który swoim wyjątkowym smakiem nadaje wyjątkowy charakter tej potrawie.

Jakiego kurczaka wybrać?

Z racji tego, że mięso z kurczaka jest podstawą dla smacznej sałaki, postanowiliśmy zebrać w całość różne porady, dotyczące wyboru najlepszego mięsa i odpowiedzieć na pytanie: „ jaki kurczak jest najlepszy?”. Wchodząc do sklepu, uderza nas mnogość etykiet i opakowań w które zapakowane jest mięso. Jak się w tym wszystkim połapać? Szczególnie, że zewsząd słychać głosy, że kurze mięso jest niezdrowe ze względu na dużą zawartość antybiotyków, którymi tuczy się zwierzęta, aby szybciej przywierały na wadze.

Kurczak, jest obecnie najpopularniejszym mięsem na polskim rynku, głównie dlatego, że jego cena jest niska, a samo mięso bardzo uniwersalne i proste w przygotowaniu. Nadaje się do smażenia kotletów, gotowania zup, nadziewania, pieczenia, gotowania na parze. Nie ma osoby, która nie lubiłaby smaku kurczaka. Jego delikatność sprawia, że jest idealną bazą dla różnych przypraw, które podbijają jego smak, wedle preferencji kucharza. Przez niską zawartość tłuszczu oraz dużą zawartość białka, jest szczególnie pożądany w dietach osób ćwiczących i dbających o linię. Nie bez przyczyny, mówi się, że zawodowi kulturyści odżywiają się tylko ryżem z kurczakiem.

Odradzamy kupowania mięsa kurzego z masowych produkcji. Zwierzęta są hodowane w okropnych warunkach, a ich mięso faszerowane hormonami i antybiotykami. Przez zmasowany chów, cena mięsa jest niska, jednak ludzie, u których wzrasta świadomość konsumencka, wolą wydać parę złotych więcej, aby wesprzeć lokalnych dostawców, którzy dbają o dobro zwierząt. My przyłączamy się do apelu, aby idąc na zakupy, wybierać świadomie, nawet za większą cenę. Mięso z wolnego wybiegu jest dużo zdrowsze – zawiera witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za regenerację komórek, dzięki czemu dobrze wpływają na układ nerwowy. Jest również źródłem pełnowartościowych białek, które wspierają działanie naszego organizmu.

Przepis na sałatkę z kurczakiem

Do przygotowania pysznej sałatki będziesz potrzebować:

600g piersi z kurczaka
słodka papryka
granulowany czosnek
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sałatka:

150g świeżego szpinaku
100 g sałaty pekińskiej
50g rukoli
1 mała cebula czerwona
300g pomidorków koktajlowych
150 g parmezanu
6 łyżek oliwy z oliwek
1 cytryna
ulubione kiełki
sól, pieprz

Przygotowania zacznij od uszykowania piersi z kurczaka. Zamarynuj mięso w oliwie i przyprawach i smaż w całości na rozgrzanej patelni. Musisz zwrócić uwagę, że cała pierś jest bardzo gruba, przez co smażenie będzie trwało dość długo. W zdrowszym wariancie tej potrawy można upiec mięso lub usmażyć na patelni typu grill z minimalną ilością tłuszczu. Żeby przyśpieszyć ten etap, możesz pokroić mięso w kostkę, dzięki czemu szybciej dojdzie na patelni. Gdy będą już gotowe, pozostaw je do ostygnięcia.

Pod bieżącą wodą umyj sałaty i liście szpinaku. Sałatę pekińską poszatkuj. Cebule pokrój w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wszystkie składniki ułóż w misce i wymieszaj. Skrop wyciśniętym sokiem z cytryny oraz dodaj oliwy. Dodaj pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i posyp startym parmezanem. Na koniec symbolicznie przypraw sałatkę solą oraz pieprzem. Udekoruj kiełkami. Jeśli lubisz różne tekstury w daniu, świetnie sprawdza się tutaj nasiona słonecznika lub bardzo zdrowe, prażone pestki dyni.

Następny artykuł