Smakosze.pl Przepisy Błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem
canva/tashanat7519

Błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem

9 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli w repertuarze na dziś przewidujesz zupę pomidorową, możesz przygotować ją w nowej wersji. Jest chłodno, więc błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem, będzie jak znalazł. Tak naprawdę wystarczy szczypta tej przyprawy, by zupa zmieniła swój charakter.

Zupę pomidorową lubimy w każdej wersji. Jej wyraźny, kwaskowy smak świetnie sprawdza się o każdej porze roku. Jednak w zależności od sezonu, można ją przygotować z pomidorów świeżych lub przetworzonych. Podobnie jest z dodatkami — tak samo dobrze smakuje podana z ryżem, makaronem, jak i grzankami czy ptysiowym groszkiem.

Dziś jednak postawimy na nieoczywistą przyprawę. Dodamy bowiem do zupy pomidorowej trochę chilli. Może być sproszkowane lub świeże. Każde sprawi, że zupa nabierze ostrości i będzie działać rozgrzewająco.

Błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem

Składniki:

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • mała papryczka chilli

  • 2-3 łyżki oleju

  • ok. 2 cm świeżego imbiru

  • 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego

  • 1 trawa cytrynowa

  • 50 ml śmietany lub jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

  • świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania

Przygotowanie rozgrzewającej pomidorówki

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wsyp czosnek i cebulę, chwilę przesmaż, mieszając.

Papryczkę chilli i imbir oczyść, posiekaj, dodaj do cebuli, smaż 1-2 minuty. Zalej gorącym bulionem. Dodaj też pomidory z puszki. Zupę gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.

Dodaj do niej przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i trawę cytrynową. Gotuj całość jeszcze ok. 10 minut.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem. Udekoruj łyżeczką śmietany lub jogurtu, posyp posiekaną zieleniną.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na zupę pomidorową. Sprawdź, jak przygotować pomidorówkę z czerwoną soczewicą , a także jak zrobić zupę pomidorową z dodatkiem soku z kiszonych ogórków .

chilli
chilli

Źródło zdjęcia: canva/LenkaPrusova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy