Błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem
Jeśli w repertuarze na dziś przewidujesz zupę pomidorową, możesz przygotować ją w nowej wersji. Jest chłodno, więc błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem, będzie jak znalazł. Tak naprawdę wystarczy szczypta tej przyprawy, by zupa zmieniła swój charakter.
Zupę pomidorową lubimy w każdej wersji. Jej wyraźny, kwaskowy smak świetnie sprawdza się o każdej porze roku. Jednak w zależności od sezonu, można ją przygotować z pomidorów świeżych lub przetworzonych. Podobnie jest z dodatkami — tak samo dobrze smakuje podana z ryżem, makaronem, jak i grzankami czy ptysiowym groszkiem.
Dziś jednak postawimy na nieoczywistą przyprawę. Dodamy bowiem do zupy pomidorowej trochę chilli. Może być sproszkowane lub świeże. Każde sprawi, że zupa nabierze ostrości i będzie działać rozgrzewająco.
Błyskawicznie rozgrzewająca pomidorówka z pikantnym dodatkiem
Składniki:
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
mała papryczka chilli
-
2-3 łyżki oleju
-
ok. 2 cm świeżego imbiru
-
1 l bulionu warzywnego lub mięsnego
-
1 puszka pomidorów
-
1 szklanka przecieru pomidorowego
-
1/2 szklanki mleczka kokosowego
-
1 trawa cytrynowa
-
50 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz
-
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania
Przygotowanie rozgrzewającej pomidorówki
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wsyp czosnek i cebulę, chwilę przesmaż, mieszając.
Papryczkę chilli i imbir oczyść, posiekaj, dodaj do cebuli, smaż 1-2 minuty. Zalej gorącym bulionem. Dodaj też pomidory z puszki. Zupę gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.
Dodaj do niej przecier pomidorowy, mleczko kokosowe i trawę cytrynową. Gotuj całość jeszcze ok. 10 minut.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj np. z ryżem. Udekoruj łyżeczką śmietany lub jogurtu, posyp posiekaną zieleniną.
W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na zupę pomidorową. Sprawdź, jak przygotować pomidorówkę z czerwoną soczewicą , a także jak zrobić zupę pomidorową z dodatkiem soku z kiszonych ogórków .
Źródło zdjęcia: canva/LenkaPrusova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy