Strzelczyk wziął boczek oraz łupiny cebuli i przygotował z nich cudowny przysmak. Kluczowe są 2 zasady
Boczek w łupinach cebuli Tomasza Strzelczyka jest doskonałym dodatkiem do pieczywa. Aromatyczny i soczysty rarytas kucharz uzyskuje, gotując mięso przez godzinę na wolnym ogniu i studząc je w obecności cebuli. Warto spróbować — w tej odsłonie jest znakomity.
Szukacie pomysłu na smaczne i soczyste mięso do kanapek? Zaproponowana przez Tomasza Strzelczyka receptura na boczek w cebuli z pewnością wam się spodoba. Do jego przygotowania wykorzystamy składnik, który zazwyczaj się wyrzuca, czyli cebulowe łupiny. Będziecie zaskoczeni, jak wiele mają w sobie smaku i jak wspaniały przysmak otrzymamy.
Przepis na boczek w łupinach cebuli Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
1,7 kg surowego boczku
-
2 litry wody
-
duża garść łupin cebuli
-
5-6 ząbków czosnku wraz z łupinami
-
3-4 liście laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
10 g czarnego pieprzu mielonego
-
20-30 g soli
Składniki na pastę:
-
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
-
1 łyżeczka suszonego majeranku
-
4-5 ząbków czosnku
-
nieco soli (opcjonalnie)
Przygotowanie boczku w łupinach cebuli Tomasza Strzelczyka
W dużym garnku z grubszym dnem umieszczamy wodę wraz z cebulowymi łupinami i delikatnie zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól. Na koniec wkładamy oczyszczony boczek.
Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie na niewielkim ogniu gotujemy przez godzinę. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy mięso w wodzie z przyprawami do ostygnięcia. Strzelczyk gotował przysmak wieczorem i odczekał cała noc.
Chłodny boczek osuszamy z nadmiaru płynu, kroimy na dwa mniejsze kawałki i nacieramy pastą przygotowaną poprzez utarcie przypraw w moździerzu. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z pieczywem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki do pieczywa. Polecamy znakomity smalec w wersji z gruszką . Być może też spodoba wam się bezmięsna odsłona na bazie białej fasoli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Weź kilka listków, drobno posiekaj i dodaj do farszu. Pierogi ruskie wyjdą 100 razy lepiej
-
Placki ziemniaczane z samych ziemniaków? Nic nie stoi na przeszkodzie. Wystarczy 1 prosty trik
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: Fartuch na tropie smaku