Bosacka wytknęła Polakom błąd. Chodzi o mrożenie pieczywa
Mrożenie pieczywa jest powszechnym i skutecznym sposobem na wydłużenie jego przydatności do spożycia. Nadmiar chleba łatwo uchronimy w ten sposób przed zmarnowaniem. Katarzyna Bosacka ostrzega jednak przed 1 podstawowym błędem. Nie mroźmy pieczywa w cienkich foliowych torebkach, w których przynieśliśmy je ze sklepu.
Mrożenie pieczywa często odruchowo przeprowadzamy w jednorazowych torebkach. Zastanówmy się jednak 2 razy, zanim foliowy woreczek z naszym chlebem trafi do zamrażalnika. Ten sposób niesie za sobą niemałe ryzyko.
Podstawowe błędy popełniane przy mrożeniu pieczywa
Mrożenie pieczywa w foliówce może wydawać się dobrym pomysłem. Niestety w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Zamrożony w cienkim woreczku chleb jest narażony na szybsze zepsucie. Co jest tego powodem?
Jednorazowe woreczki, które mamy do dyspozycji w sklepie, są wykonane z bardzo cienkiej folii. Taka folia, podczas mrożenia pieczywa, może w łatwy sposób ulec uszkodzeniom mechanicznym, przede wszystkim rozdarciom. Co to oznacza dla naszego produktu?
Chleb przechowywany w nieszczelnej foliówce może być wystawiony na szkodliwe działanie zimna. Takie rażone mrozem pieczywo staje się niesmaczne i szybciej ulega zepsuciu. W ten sposób cały nasz plan ratowania żywności przez zmarnowaniem skazany jest na niepowodzenie.
Jak prawidłowo przeprowadzić mrożenie pieczywa?
Mrożenie pieczywa najlepiej przeprowadzić na możliwie świeżym produkcie. Dzięki temu po odpieczeniu będzie miał on atrakcyjne walory smakowe. Pieczywo do mrożenia należy jednak najpierw właściwie opakować.
Pieczywo najbezpieczniej jest mrozić owinięte szczelnie w papier do pieczenia. Zawiniątko wkładamy następnie do woreczka strunowego i zamykamy, usuwając nadmiar powietrza. Pieczywo mrożone w takim pakunku możemy przechowywać w minusowej temperaturze nawet przez 3 miesiące.
Skoro wiesz już, jak prawidłowo zaplanować mrożenie pieczywa, warto powiedzieć dwa słowa o jego odmrażaniu. Polecane metody są do siebie dość podobne i jednakowo skuteczne. Wybierz tę najwygodniejszą dla siebie.
Zamrożone pieczywo można prosto z zamrażalnika wsadzić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Chleb w tej temperaturze powinien spędzić ok. 40 minut. Możemy także zawczasu rozmrozić pieczywo w temperaturze pokojowej i dopiero przystąpić do pieczenia. Temperatura piekarnika zostaje bez zmian, jednak czas pieczenia takiego pieczywa skracamy do 10-15 minut. Dowiedz się więcej na temat przedłużania świeżości pieczywa. Z naszym prostym przepisem bez trudu upieczesz własny smakowity bochenek.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Podsmażasz ogórki do zupy ogórkowej? 1 rodzaj tłuszczu nadaje się do tego idealnie
Okrasa ciasto na pierogi robi inaczej niż wszyscy. Zaskakują składniki i 1 czynność
Źródło: haps