Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz
Kochamy ciasto drożdżowe za jego puszystość i delikatność. Jednak nie koniecznie lubimy je przygotowywać, bo wymaga długiego wyrabiania. Dziś jednak podamy wam przepis Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Jest bosko wyrośnięte i naprawdę lekkie.
Proces przygotowania ciasta drożdżowego potrafi zniechęcić zwłaszcza początkujące panie domu. Ciasto wymaga długiego wyrabiania, a do tego często jest kapryśne i nie wyrasta. Specjalnie dla was podajemy więc rewolucyjny przepis Ewy Wachowicz. Składniki ciasta wystarczy tylko umieścić warstwowo w misce i upiec, gdy wyrosną. Prawda, że proste?
Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz
Składniki:
-
ok. 70 dag mąki pszennej
-
szczypta soli
-
10 dag świeżych drożdży
-
15 dag cukru
-
4 jajka
-
200 ml letniego mleka
-
250 ml oleju
na kruszonkę:
-
5 dag masła
-
7 dag cukru
-
7 dag mąki
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj cukier i roztrzepane jajka. Wlej też mleko i olej, wsyp mąkę i szczyptę soli. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je ponownie do wyrośnięcia.
Ciasto możesz posypać owocami świeżymi lub mrożonymi. Potem posyp je kruszonką przygotowaną z podanych składników.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz je ok. 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudź na kratce.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasto drożdżowe. Zobacz, jak przygotować puszyste ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji . Sprawdź też, co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło po wyjęciu z piekarnika .
Źródło: canva/Bartosz Luczak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram