Smakosze.pl Przepisy Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz
canva/CalypsoArt

Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz

23 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kochamy ciasto drożdżowe za jego puszystość i delikatność. Jednak nie koniecznie lubimy je przygotowywać, bo wymaga długiego wyrabiania. Dziś jednak podamy wam przepis Ewy Wachowicz na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Jest bosko wyrośnięte i naprawdę lekkie.

Proces przygotowania ciasta drożdżowego potrafi zniechęcić zwłaszcza początkujące panie domu. Ciasto wymaga długiego wyrabiania, a do tego często jest kapryśne i nie wyrasta. Specjalnie dla was podajemy więc rewolucyjny przepis Ewy Wachowicz. Składniki ciasta wystarczy tylko umieścić warstwowo w misce i upiec, gdy wyrosną. Prawda, że proste?

Bosko wyrośnięte ciasto drożdżowe bez wyrabiania od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • ok. 70 dag mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 10 dag świeżych drożdży

  • 15 dag cukru

  • 4 jajka

  • 200 ml letniego mleka

  • 250 ml oleju

na kruszonkę:

  • 5 dag masła

  • 7 dag cukru

  • 7 dag mąki

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Do dużej miski wkrusz drożdże, dodaj cukier i roztrzepane jajka. Wlej też mleko i olej, wsyp mąkę i szczyptę soli. Miskę przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wymieszaj łyżką. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je ponownie do wyrośnięcia.

Ciasto możesz posypać owocami świeżymi lub mrożonymi. Potem posyp je kruszonką przygotowaną z podanych składników.

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz je ok. 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wystudź na kratce.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasto drożdżowe. Zobacz, jak przygotować puszyste ciasto drożdżowe według przepisu siostry Anastazji . Sprawdź też, co zrobić, żeby ciasto drożdżowe nie opadło po wyjęciu z piekarnika .

ciasto
ciasto

Źródło: canva/Bartosz Luczak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy