Smakosze.pl
Ciasto drożdżowe siostry Anastazji

ARTUR BARBAROWSKI/East News; canva/vkuslandia, Getty Images

Wyrośnięte, wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe siostry Anastazji

24 Listopada 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto drożdżowe uchodzi za stosunkowo trudne w wykonaniu, lecz z przepisem siostry Anastazji nie trzeba obawiać się porażki. Jej receptura jest banalnie prosta, a jedyne co trzeba zrobić, to skrupulatnie powtarzać czynności wymienione poniżej. W efekcie ciasto będzie wyjątkowo wyrośnięte i puszyste za każdym razem, gdy zdecydujesz się zrobić. Z poniższym przepisem każda drożdżówka będzie idealna.

Ciasto drożdżowe siostry Anastazji wyróżnia się wśród innych podobnych wypieków dużą zawartością drożdży. Ich ilość dostosowuje się nie tylko do mąki, lecz również innych składników, jak tłuszcz czy cukier. Siostra dodaje ich bardzo dużo, stąd tak pokaźne zapotrzebowanie na drożdże.

Kapusta modra jest pyszna

Tradycyjna modra kapusta - przepis krok po kroku

CZYTAJ DALEJ

Aby drożdże dobrze spełniły swoje zadanie, utrzymaj stosunkowo wysoką temperaturę w kuchni. Pomieszczenie nie powinno być zbytnio wychłodzone, ponieważ proces aktywacji zaczynu w innym wypadku mocno się wydłuży. Dobrze jest również podgrzać mleko do maksymalnie 40 stopni Celsjusza, wtedy drożdże zaczną szybciej fermentować.

Przepis na ciasto drożdżowe siostry Anastazji

Składniki:

  • 1,2 kg mąki pszennej

  • 110 g drożdży świeżych

  • 3/4 kostki masła

  • pół szklanki cukru

  • 6 żółtek

  • pół łyżeczki soli

Zacznij od przesiania mąki do dużej miski. Pół szklanki mleka wlej do rondelka i szybko je podgrzej. Dodaj do niego łyżkę mąki, drożdże oraz 2 łyżki cukru. Zamieszaj i odstaw na bok. Gdy zaczyn zacznie mocno się pienić i intensywnie pachnieć drożdżami, przelej go do miski z mąką.

Żółtka utrzyj z resztą mąki na puszystą masę. Powinna mieć jasny kolor i przynajmniej podwoić swoją objętość. Roztop masło i ostudź je. Do mąki wlej kogiel mogiel, resztę mleka oraz sól. Wymieszaj masę i gdy się połączy, dodaj masło. Wyrób ciasto, aż będzie sprężyste, gładkie i lśniące. Odstaw je na 1 godzinę pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Po tym czasie masa podwoi swoją objętość, dlatego przyda się głęboka miska, o dużej pojemności. Takie ciasto nadaje się do pieczenia rogalików, bułek, drożdżówek i innych pysznych wypieków. Czas pieczenia zależy od składników farszu, jeśli się z niego korzysta, a także grubości samego ciasta włożonego do piekarnika.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić wyjątkowo łatwą domową chałkę. Ten tekst wyjawia prosty przepis na domową chałkę.

Ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/SKatzenberger, Getty Images

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Slajd 1 z 6

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE

Mięso z nóg wieprzowych zatopione w galarecie to nasz przysmak - najlepiej smakuje oczywiście podany z zimnym trunkiem. Jednak obcokrajowcy nie mają do nich sentymentu, konsystencja i pomysł na danie skutecznie ich odstrasza.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl


Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >