Burgery rybne – Fishburgery
pixabay.com

Burgery rybne – fishburgery

Burgery zawsze kojarzą się z tymi tradycyjnymi, z mięsem i mnóstwem majonezu. Oczywiście są pyszne, ale dlaczego nie spróbować burgerów z rybą? Burgery rybne – fishburgery – to świetny pomysł na urozmaicenie obiadów. Można jeść je same lub z dodatkami, np. frytkami i sałatką. Tak naprawdę tylko wyobraźnia nas ogranicza. Poznaj prosty przepis na podstawowe burgery rybne i dobierz swoje ulubione dodatki. Lista składników oraz dokładny przepis znajdują się w poniższym artykule.

Burgery rybne – fishburgery – opis potrawy

Zarówno tradycyjne mięsne burgery, jak i burgery rybne odpowiednio przygotowane mogą być przepyszne. Głównym składnikiem jest ryba, ale to dobrze dobrane dodatki i przyprawy powodują, że dana potrawa jest smaczna. Nasze burgery rybne będą zawierały delikatnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach, lekki sos czosnkowy, sałatę ser, pomidory i ogórki oraz przyprawy.

Do skomponowania swoich burgerów możesz użyć własnoręcznie wypieczonych bułeczek albo kupić gotowe. Druga opcja jest znacznie szybsza, więc zrobienie burgerów nie zajmie dużo czasu.

Czas na poznanie dokładnej listy składników oraz sposobu przyrządzenia burgerów rybnych.

Lista składników z dokładnymi proporcjami

Do przygotowania pysznych burgerów rybnych – fishburgerów dla 4 osób potrzebujesz kilku składników. Oto one:

  • 500 g filetów z dorsza
  • 4 bułki (kajzerki lub inne, twoje ulubione bułeczki)
  • Sałata
  • Pomidory
  • Ogórek
  • Ser tostowy
  • 1 jajko
  • Trochę bułki tartej
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku.

Powyższa lista to baza do zrobienia przepysznych burgerów rybnych. W ostatniej części artykułu dowiesz się, z jakimi dodatkami fishburgery smakują najlepiej.

Sposób przygotowania pysznych burgerów rybnych – krok po kroku

Teraz krok po kroku przeprowadzimy cię przez proces przygotowywania przepysznych burgerów rybnych.

  1. Najpierw zajmij się głównym składnikiem, czyli rybą. Filety mogą być świeże, lub mrożone. Pokrój je tak, aby wielkością przypominały bułkę.
  2. Maczaj rybę w jajku, a potem w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, z obu stron.
  3. Kiedy wszystkie filety będą usmażone, czas na resztę składników.
  4. Najlepiej jest wszystko sobie przygotować, tzn. obrać ogórka i pokroić go w plasterki, pomidora także, umyj i osusz liście sałaty.
  5. 5Przygotuj także sos czosnkowy. W tym celu zmieszaj dokładnie jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Rozkrój bułeczki i na każdej połówce połóż plaster sera. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika (ok. 180°C) na chwilę, aby ser się rozpuścił, a pieczywo stało się chrupiące.
  7. Następnie złóż burgery. Na jedną połówkę bułki połóż liść sałaty, rybę, łyżkę sosu czosnkowego, plaster pomidora, ogórek, posyp suszonym oregano, dodaj sos i połóż drugą połowę bułki. Jeżeli masz więcej kawałków ryby, możesz zrobić podwójne fishburgery.
  8. Te same czynności wykonaj przy tworzeniu kolejnych burgerów rybnych.

Obłędne burgery rybne – fishburgery są już gotowe do jedzenia! Ich smak jest cudowny, a ryba rozpływa się w ustach. Na pewno będą pojawiać się częściej na twoim stole.

Z jakimi dodatkami możemy jeść fishburgery?

Powyższy przepis jest bazowym przepisem. Możesz robić fishburgery z różnymi dodatkami.

Świetnym dodatkiem są krążki cebulowe. Muszą być obsmażone, genialnym pomysłem są krążki cebulowe w panierce. Smaczne dodatki, które pasują do burgerów to suszone pomidory, oliwki czy bazylia.

Żeby nasze burgery były bardziej „fit”, zamień zwykłe bułki na takie pełnoziarniste, a samą rybę nie smaż na patelni tylko upiecz w piekarniku.

Burgery rybne – fishburgery to smaczny obiad zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Czas przygotowania wcale nie jest taki długi, a ich smak jest doskonały.

Następny artykuł