Chow mein z wołowiną i warzywami: chiński przysmak z woka
pixabay.com

Chow mein z wołowiną i warzywami: chiński przysmak z woka

Chow mein z wołowiną i warzywami to pożywny, smaczny i zdrowy obiad z nutą sosu sojowego, aromatem przypraw i powabnym urokiem Orientu. Poznaj prosty przepis na chow mein z wołowiną i warzywami!

Chow mein z wołowiną i warzywami: danie z Dalekiego Wschodu

Chow mein to danie kuchni chińskiej, przygotowywane w woku techniką stir-fry, czyli smażenia składników na gorącym oleju przy nieustannym mieszaniu. Wok to specjalna miseczka do smażenia, którą można podpatrzeć w każdej suszarni czy chińskim barze i dostać w większych supermarketach.

Blogerzy chińskiej diaspory w USA toczą krwawe wojny o to, czy chow mein rzeczywiście zawiera w sobie kluski. Niektórzy zarzekają się, że Chińczycy od wieków nie dają klusek do chow mein, bo smażone kluski to lo mein, a nie chow mein. Wydaje się, że frakcja kluskowa ma przewagę nad bezkluskową, dlatego w tym przepisie nasze kluski z wołowiną i warzywami będziemy nazywać chow mein. Jeśli autor niniejszego wpisu zostanie skrytobójczo zamordowany ciosem kung fu, a na miejscu zbrodni policja znajdzie wypisane krwią na murze słowa „炒面没有面条”, to przynajmniej będzie wiadomo, że przepis trzeba poprawić.

Chow mein z wołowiną i warzywami: dla kogo?

Chow mein z wołowiną i warzywami przypadnie do gustu wszystkim fanom kuchni chińskiej i dań tworzonych z dodatkiem sosu sojowego techniką stir-fry. To smaczna i zdrowa potrawa o atrakcyjnym wyglądzie i intrygującym aromacie.

Chow mein powinien przypaść do gustu każdemu amatorowi dobrego jedzenia. Nawet jeśli się okaże, że to jednak lo mein.

Chow mein z wołowiną i warzywami: na jaką okazję?

Chow mein z wołowiną i warzywami to świetny pomysł na obiad lub kolację na ciepło. Danie można przechowywać w lodówce i po podgrzaniu zaserwować sobie na śniadanie następnego dnia lub zapakować jako lunch do pracy.

Chow mein z wołowiną i warzywami: ile kalorii?

Chow mein z wołowiną i grzybami to danie smaczne i sycące, dające energię do działania, ale nie powodujące uczucia ciężkości. Nie jest też zbyt kaloryczne, choć osoby liczące każdą kalorię muszą uważać na makaron i mięso wołowe.

Chow mein z wołowiną i warzywami: trudność

Chow mein z wołowiną i warzywami to potrawa dość prosta, której przygotowanie nie wymaga znajomości kuchennej alchemii ani umiejętności obsługi skomplikowanych urządzeń AGD. Trudność może sprawić tylko pocięcie wołowiny na odpowiednio cienkie pasma, ale jeśli wyjdą nam grubsze, potrawa na tym nie ucierpi.

Chow mein z wołowiną i warzywami: czas na przygotowanie

Chow mein z wołowiną i warzywami to bardzo szybkie danie. Przygotowanie zajmuje ok. 15 minut, choć trzeba do tego doliczyć czas potrzebny na pocięcie wołowiny. Zależnie od wprawy kucharza, może to zająć od 5 do 10 minut.

Chow mein z wołowiną i warzywami: składniki

  • Makaron chow mein – 80 g
  • Wołowina (np. polędwica) – 170 g
  • Por – ¼ łodygi (tylko biała część)
  • Papryka czerwona – połowa jednej dużej
  • Pieczarki – 4 sztuki (lub łyżka suszonych grzybów mun)
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Imbir starty – 1 łyżka
  • Olej roślinny – 2 łyżki
  • Olej sezamowy – 2 łyżeczki
  • Biały pieprz zmielony – 1/3 łyżeczki
  • Cukier – 1/3 łyżeczki
  • Sos sojowy – 3 łyżki rozrobione z odrobiną wody
  • Szczypior siekany – 2 łyżki

Chow mein z wołowiną i warzywami: składniki opcjonalne

  • Marchewka – 2 sztuki
  • Fasola mung – garstka kiełków
  • Pędy bambusa – 70 g
  • Sos ostrygowy – 1 łyżka
  • Sos chilli – 1 łyżka

Chow mein z wołowiną i warzywami: potrzebne przybory

Do przygotowania chow mein z wołowiną i warzywami potrzebujemy tylko podstawowego zestawu kuchennych przyborów: ostrego noża, tarki, garnka i cedzaka, patelni (lub woka) i łyżki do mieszania.

Chow mein z wołowiną i warzywami: przygotowanie makaronu

Makaron chow mein gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zazwyczaj wkłada się porcję do wrzątku, gotuje przez 4 minuty, a potem wyjmuje z garnka i przepłukuje zimną wodą.

Chow mein z wołowiną i warzywami: przygotowanie wołowiny

Z wołowiną będzie nieco roboty, bo trzeba ją pokroić na cieniusieńkie plasterki. Najlepiej użyć bardzo ostrego noża i ciąć wzdłuż włókien.

Chow mein z wołowiną i warzywami: przygotowanie warzyw

Imbir i czosnek do chow mein obieramy i ścieramy na drobno. Paprykę kroimy na paski, pieczarki w plastry, pora siekamy drobno.

Wybieramy dużą patelnię, wlewamy olej i podgrzewamy go. Następnie na patelnię wysypujemy czosnek i imbir i smażymy przez ok. 30 sekund. Potem dokładamy pociętą w paseczki wołowinę i smażymy ją przez 2 minuty. Na koniec dorzucamy warzywa: paprykę, pora i grzybki. Wszystko smażymy przez ok. 3 minuty, ciągle mieszając.

Chow mein z wołowiną i warzywami: łączenie składników

Na patelnię z przysmażoną wołowiną wkładamy makaron, wlewamy też sos sojowy i wodę. Mieszankę doprawiamy białym pieprzem, solą i odrobiną cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty, ciągle mieszając.

Na koniec dodajemy olej sezamowy, a całość ozdabiamy szczypiorkiem.

Nasz chow mein z wołowiną i warzywami jest już gotowy! Niech żyje towarzysz Mao!

Chow mein z wołowiną i warzywami: urozmaicenia

Do warzyw możemy dodać jeszcze kiełki fasoli mung i dwie duże posiekane marchewki – wtedy nasz chow mein nabierze odrobiny słodyczy i nieco zmieni kolor. Sos możemy wzbogacić, dolewając 1 łyżkę sosu ostrygowego i 1 łyżkę sosu chilli, a bukiet warzyw uzupełnić o ½ puszki pędów bambusa.

Następny artykuł