Smakosze.pl Przepisy Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku
Canva / Alliance Images

Chrupiące ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

27 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Ogórki kiszone wiodą prym wśród specjałów naszej rodzimej kuchni. Okazuje się, że specjał gości na stołach smakoszy od wielu lat. Potwierdzeniem jest przepis rodem z 1895 roku. Ogórki kiszone będą chrupiące dzięki wcześniejszemu namaczaniu w wodzie. Wśród składników znajdują się liście winogron, dębu oraz wiśni.

Smakowite ogórki kiszone niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Smakosze przeważnie najbardziej pożądają chrupiących specjałów. Wielbiciele ogórków kiszonych z pewnością powinni wypróbować przepis sięgający 1895 roku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować chrupiące ogórki kiszone?

W każdej kuchni ogórki kiszone przyrządza się odrobinę inaczej. Jakiś czas temu wspominaliśmy o wzbogacaniu przetworów o kurkumę . Godna uwagi jest także receptura na ogórki kiszone po kołobrzesku .

Tym razem sięgniemy po przepis, który w 1895 roku zagościł w publikacji Kucharz Warszawski i powołuje się na nią portal Przepisy Tradycyjne . Receptura nie powinna nikomu sprawić większych problemów. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg ogórków

  • 1 l wody

  • 2 łyżki soli

  • liść winogronowy

  • liść dębu

  • liść wiśni

  • kilka ziaren pieprzu

  • korzeń chrzanu

  • koper

  • ząbki czosnku

Dawny przepis na ogórki kiszone

Na początku ogórki starannie myjemy. Warto wykorzystać w tym celu szorstką część gąbki do zmywania. Oczywiście musi być ona nowa. Ogórki umieszczamy w misce z wodą. Powinny w niej namaczać się przez kilka godzin. Dzięki temu będą one odpowiednio chrupiące .

Wodę na zalewę podgrzewamy razem z dwiema łyżkami soli. Powinniśmy użyć niejodowanej przyprawy. W przeciwnym wypadku nasze ogórki kiszone mogą okazać się kulinarną klapą. W trakcie gotowania zalewy możemy przygotować słoiki .

Naczynia muszą być starannie wyparzone. Na dnie umieszczamy liście winogron, dębu i wiśni. Układamy na nich ciasto ogórk i. Między warzywa wciskamy kawałki korzenia chrzanu i nieobrany ząbek czosnku. Całość wzbogacamy o ziarna pieprzu i koper. Na wierzch kładziemy liść dębu lub wiśni.

Ogórki z dodatkami zalewamy gorącą mieszaną wody z solą. Słoiki lekko zakręcamy i ustawiamy w zacienionym miejscu . Zalewa po pewnym czasie może się wylewać ze słoików. Warto pod nie podłożyć jakąś podstawkę. Ogórki kiszone powinny być gotowe po 5 dniach. Wówczas słoiki mocniej zakręcamy.

Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku
Ogórki kiszone według przepisu z 1895 roku

Canva / Alliance Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Przepisy Tradycyjne

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy