Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-08-22T125702.466

canva/vkuslandia

Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki kiszone najczęściej robione są tradycyjną metodą, bez dodawania egzotycznych przypraw. Warto jednak spróbować wersji z aromatyczną kurkumą. Dzięki niej przetwory uzyskują zupełnie nowy smak oraz piękny kolor.

Ogórki kiszone są jednym z najbardziej podstawowych produktów dla Polaków. Uwielbiamy jeść je do praktycznie każdego posiłku, a ich zdrowotne właściwości, jak wspomaganie odporności, czy pracy jelit, doceniane jest przez wszystkich.

Jeśli chcesz wzmocnić prozdrowotne działanie kiszonki, do zalewy dodaj odrobinę suszonej i mielonej kurkumy. Dzięki temu wzmocnisz jeszcze bardziej swój układ immunologiczny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszone ogórki z kurkumą

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 kg ogórków

  • 4 szklanki wody

  • 2 łyżki gorczycy

  • 2 łyżki soli

  • 1 łyżeczkę kurkumy

  • kwiaty kopru

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

Zacznij od umycia ogórków i pokrojenia ich na ćwiartki, lecz nie obieraj ich. Ciasno poukładaj je w słoikach - nie mogą bowiem wypłynąć po zalaniu zalewą. Dodaj do nich koper, liście laurowe i ziela angielskie.

Naleśniki z serem

Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem

CZYTAJ DALEJ

W garnku umieść wodę oraz sól. Zagotuj zalewę i mieszaj, aż sól się rozpuści. Odstaw ją do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do niej kurkumę oraz gorczycę.

Zalej zalewą ogórki i ciasno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe i ciemne miejsce na około tydzień. Następnie przechowuj je w chłodnym pomieszczeniu, jak piwnica czy spiżarnia. Smacznego.

Ogórki kiszone

Źródło: canva/Tatiana Morozova, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ofeminin.pl

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >