Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?
Adam Moskal
Adam Moskal 22.08.2021 02:00

Dlaczego warto dodać kurkumę do ogórków kiszonych?

Projekt bez tytułu - 2021-08-22T125702.466
canva/vkuslandia

Ogórki kiszone najczęściej robione są tradycyjną metodą, bez dodawania egzotycznych przypraw. Warto jednak spróbować wersji z aromatyczną kurkumą. Dzięki niej przetwory uzyskują zupełnie nowy smak oraz piękny kolor.

Ogórki kiszone są jednym z najbardziej podstawowych produktów dla Polaków. Uwielbiamy jeść je do praktycznie każdego posiłku, a ich zdrowotne właściwości, jak wspomaganie odporności, czy pracy jelit, doceniane jest przez wszystkich.

Jeśli chcesz wzmocnić prozdrowotne działanie kiszonki, do zalewy dodaj odrobinę suszonej i mielonej kurkumy. Dzięki temu wzmocnisz jeszcze bardziej swój układ immunologiczny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszone ogórki z kurkumą

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 2 kg ogórków

  • 4 szklanki wody

  • 2 łyżki gorczycy

  • 2 łyżki soli

  • 1 łyżeczkę kurkumy

  • kwiaty kopru

  • ziele angielskie

  • liście laurowe

Zacznij od umycia ogórków i pokrojenia ich na ćwiartki, lecz nie obieraj ich. Ciasno poukładaj je w słoikach - nie mogą bowiem wypłynąć po zalaniu zalewą. Dodaj do nich koper, liście laurowe i ziela angielskie.

W garnku umieść wodę oraz sól. Zagotuj zalewę i mieszaj, aż sól się rozpuści. Odstaw ją do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie dodaj do niej kurkumę oraz gorczycę.

Zalej zalewą ogórki i ciasno zakręć słoiki. Odstaw je w ciepłe i ciemne miejsce na około tydzień. Następnie przechowuj je w chłodnym pomieszczeniu, jak piwnica czy spiżarnia. Smacznego.

Ogórki kiszone

Źródło: canva/Tatiana Morozova, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ofeminin.pl