Smakosze.pl Przepisy Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne
canva/peredniankina

Chrupiące placki ziemniaczane z cukinią. Biją na głowę klasyczne

7 września 2022

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza. Dodatek cukinii doskonale urozmaici tę klasyczną potrawę. Wystarczy zetrzeć warzywo wraz z ziemniakami i dalej działać tak samo, jak przy smażeniu tradycyjnego przysmaku. Różnica jednak jest zauważalna. Koniecznie spróbujcie — delikatny i pełen smaku posiłek na pewno wam posmakuje.

Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz — takie są placki ziemniaczane z cukinią. Danie przygotujecie z łatwością, a jego konsystencja i niesamowity smak pozytywnie was zaskoczą. Jeśli nie macie pomysłu na cukinię — warto spróbować.

Przepis na pyszne placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 1 duża cukinia

  • 2 średnie cebule

  • 2 jaja

  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • pół łyżeczki ostrej papryki lub 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować placki ziemniaczane z cukinią?

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cukinię starannie myjemy i także rozdrabniamy w ten sposób. Warzywa mieszamy, odciskamy i odsączamy płyn, który się pojawił.

Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Dodajemy ją do masy cukiniowo-ziemniaczanej, po czym wbijamy jaja i doprawiamy masę solą pieprzem i ostrą lub słodką papryką. Wsypujemy mąkę i mieszamy.

Placki ziemniaczane z cukinią smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Przed podaniem osączamy z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują podane z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Wskazówka: w wersji wegańskiej, zamiast jaj możemy wykorzystać kleik z siemienia lnianego. Jedna łyżka mielonych ziaren zalana trzema łyżkami wrzątku zastąpi jedno jajko. Podajcie je wtedy z sojowym nabiałem.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne dania z ziemniaków. Spróbujcie też smacznej i sycącej zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami . Być może do gustu przypadnie wam także wyśmienita babka ziemniaczana .

Placki ziemniaczane z cukinią są wyśmienite
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy