Smakosze.pl Przepisy Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Efekt wow od pierwszego kęsa
canva/Yana Gayvoronskaya

Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Efekt wow od pierwszego kęsa

29 sierpnia 2022

Każdy lubi placki ziemniaczane. Jednak najbardziej smakują nam wtedy, gdy są chrupiące i złociste. Wykorzystajcie mąkę ziemniaczaną, a masa po usmażeniu zachwyci was swoją konsystencją. Danie będzie rozpływało się w ustach. Spróbujecie?

Dobre placki ziemniaczane wymagają odpowiedniego doboru użytych składników. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że masa dobrze się formuje, a uzyskane danie zachwyca chrupkością i miękkim wnętrzem. Mało kto się mu oprze.

Przepis na znakomite placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków

  • 1 spora cebula

  • 2-4 ząbki czosnku

  • 2 jaja lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego i 6 łyżek wrzątku

  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak usmażyć dobre placki ziemniaczane? Sekretem sukcesu jest dodatek mąki ziemniaczanej

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Większą część oczyszczonych warzyw ścieramy na wiórki, korzystając z dużych oczek tarki. Pozostałe ścieramy na oczkach drobnych.

Cebulę i czosnek obieramy z łupin, siekamy je. Umieszczamy je w dużej misce wraz z rozdrobnionymi ziemniakami, a następnie łączymy je z mąką ziemniaczaną i jajami. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy łyżki formujemy niezbyt duże, dość cienkie placki. Smażymy je do zrumienienia z obu stron, po czym usuwamy nadmiar tłuszczu przy pomocy ręczników papierowych. Placki ziemniaczane podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Szczególnie polecamy sos grzybowy oraz kwaśną śmietanę i łososia.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na wykorzystanie ziemniaków. Sprawdźcie nasz prosty patent na znakomite cepeliny z mięsem . Być może skusi was także ta prosta receptura na ziemniaczaną babkę .

Placki ziemniaczane z dodatkiem mąki ziemniaczanej wychodzą idealnie
canva/Azurita

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy