Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady – pyszny deser do kawy
Leśnikowska Dominika
Leśnikowska Dominika 25.03.2022 22:49

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady – pyszny deser do kawy

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady – pyszny deser do kawy!
pixabay.com

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady

Któż nie lubi czekolady? Jest wyborna w każdej postaci! Tort czekoladowy, babeczki, ciasteczka, wszystkie czekoladowe wypieki są pyszne. Nie tylko walory smakowe są zaletą czekolady. Oprócz tego dobrej jakości czekolada zawiera dużo antyoksydantów i polifenoli, dzięki czemu ma działanie antyrakowe. Czekolada chroni przed zawałem i poprawia pracę serca, a także poprawia pamięć. Niewątpliwą zaletą spożywania czekolady jest też ogromna poprawa nastroju, dzięki szybkiemu wzrostowi endorfin. Podsumowując, warto jeść czekoladę, ale tylko tą dobrej jakości, czyli taką, która zawiera co najmniej 60% kakao.

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady nie tylko pozytywnie wpłyną na twój organizm, ale także zachwycą rodzinę i gości.

Masa zrobiona jest z rozpuszczonej czekolady, masła i mąki, a swoim smakiem może konkurować nawet z wyśmienitym brownie.

Lista produktów potrzebnych do zrobienia pysznych ciasteczek

Po przeczytaniu licznych zalet wynikających ze spożywania czekolady, z pewnością jesteś już przekonany do tego deseru. Jakich produktów potrzebujesz?

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 130 g miękkiego masła

  • 180 g cukru

  • cukier wanilinowy

  • 1 jajko o rozmiarze „L”

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka kakao.

Jak widać z powyższej listy składników ciasteczka będą mocno czekoladowe, a sam ich zapach spowoduje, że nie będzie można się im oprzeć.

Sposób wykonania ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady – krok po kroku

Skoro masz już listę wszystkich potrzebnych do wykonania ciasteczek czekoladowych produktów, czas na sposób ich przyrządzenia. Poniżej opisane są czynności, krok po kroku.

1.      Najpierw rozpuść jedną tabliczkę gorzkiej czekolady (100 g). Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, wtedy masz pewność, że nic się nie przypali. Odstaw, niech lekko przestygnie.

2.      W misce utrzyj miękkie masło z cukrami. Miksuj do momentu uzyskania puszystej i jasnej masy.

3.      Dodaj jajko i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj. Możesz to zrobić łyżką lub mikserem na niskich obrotach.

4.      Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszaj do połączenia składników.

5.      W międzyczasie włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180°C. Wyłóż blachy papierem do pieczenia.

6.      Drugą tabliczkę czekolady posiekaj na kawałki średniej wielkości.

7.      Do masy czekoladowej dodaj połowę posiekanej tabliczki i wymieszaj, zrób to szybko, aby czekolada nie rozpuściła się w dłoniach.

8.      Formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego, ułóż je w dużej odległości na blachach, lekko spłaszcz i posyp kawałkami czekolady.

9.      Piecz ok. 10 minut. Potem wyjmij z piekarnika i odczekaj chwilę, a następnie ostrożnie ściągnij na kratkę i daj im całkowicie wystygnąć.

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady są chrupiące i niesamowicie pachną!

Inne wersje ciasteczek – dodatki

Aby sprawić, żeby twoje czekoladowe ciasteczka były jeszcze bardziej czekoladowe, możesz zrobić polewę. W tym celu należy rozpuścić pół tabliczki czekolady i polać nią ciasteczka kiedy już wystygną.

Do polewy idealnie będą pasowały takie dodatki, jak liofilizowane owoce, np. maliny czy wiśnie.

Pyszne czekoladowe ciasteczka z kawałkami czekolady to strzał w dziesiątkę. Ich aromat zachwyca, a smak sprawi, że goście będą dopytywać o przepis!

Tagi: