Smakosze.pl Przepisy Ciasto „Marlenka” to strzał w 10. Jest tak pyszne, że zrobię je na niedzielę
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Ciasto „Marlenka” to strzał w 10. Jest tak pyszne, że zrobię je na niedzielę

25 stycznia 2025

Ten pyszny, tradycyjny miodownik, znany pod nazwą Marlenka, to świetne ciasto na niedzielę. Przepis nie jest trudny, ale co najważniejsze – zaskakuje efektem. Ciasto, choć słodkie, jest też bardzo głębokie w smaku.

Niezwykłe ciasto Marlenka

Wiele ciast nosi fikuśne nazwy, które często biorą się nie wiadomo skąd. Z Marlenką jest jednak inaczej. Przepis ma swoją tradycję, a sam deser podbił pół świata .

Ciasto Marlenka , bardzo popularny na wschodzie miodownik, to deser pochodzący z Armenii. Cukiernik Gevorg Avetisyan skomponował go w latach 90. i nazwał damskim imieniem na cześć swojej mamy. Oryginał można kupić z wielkiej cukierni, która na Marlence wyrosła, nawet wysyłkowo.

ciasto marlenka.jpg
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy
Krupnik od lat gotuję według przepisu babci. Sekret smaku tkwi nie tylko w mięsie

Deser na niedzielę

Jednak nie trzeba wcale jej kupować. Domowa Marlenka jest łatwa w przygotowaniu, choć wygląda niezwykle okazale. A przy tym, przygotowana z prostych składników, nie zawiera konserwantów , dzięki którym oryginał podbił świat. Ilustracje do przepisu pochodzą z kanału Smaki Katriny-najlepsze przepisy. Autorka pokazuje właśnie takie domowe ciasto z orzechową posypką, w sam raz na niedzielę.

Składniki

  • 400 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 80 ml miodu
  • ¾ l mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 180 g cukru pudru
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 40 ml spirytusu
  • Posypka lub polewa (np. tabliczka czekolady rozpuszczona z 30 ml śmietanki i/lub siekane orzechy)

Przygotowujemy marlenkę

W garnku rozpuszczamy 150 g masła. Dodajemy miód i cukier puder i mieszamy , aż składniki się połączą. W osobnej miseczce mieszamy sodę ze spirytusem i dodajemy do płynu.

Masę gotujemy przez kilka minut, aż zmieni kolor na karmelowy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy jajka i mieszamy, a następnie łączymy z mąką. Wyrabiamy, aż ciasto przestanie kleić się do rąk.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na kilkanaście minut. Po tym czasie dzielimy je na pięć porcji. Każdą wałkujemy cieniutko. Wykrawamy do wymiaru blaszki (ok. 25x25 cm) i każdy spód wypiekamy przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni .

Po wypieczeniu odstawiamy spody do ostudzenia i stwardnienia. Z okrawków ciasta przygotowujemy szósty placek i również wypiekamy. Posłuży on za dodatkową posypkę do ciasta.

W mleku rozpuszczamy budyń i gotujemy do zagęszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. W misce miksujemy pozostałe masło i dodajemy po łyżce budyniu , aż składniki połączą się. Dodajemy kajmak i jeszcze raz miksujemy do połączenia.

W blasze, w której wypiekaliśmy spody, układamy je na przemian z masą kajmakową. Po zużyciu wszystkich kawałków ciasta smarujemy wypiek ostatnią partią kremu i posypujemy okruchami ciasta. Można też zakończyć je polewą i udekorować posiekanymi orzechami.

Wypróbuj też przepis na faworki bez smażenia i poznaj zasady przechowywania jajek .

ciasto marlenka.jpg
Fot. YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Źródło: YouTube/Smaki Katriny-najlepsze przepisy

Jeśli robisz tak w sklepach, lepiej przestań. Mandat nawet 5 tys. złotych
Usmaż na patelni mięso mielone i dodaj fasolę. Szybki obiad na sobotę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy