Usmaż na patelni mięso mielone i dodaj fasolę. Szybki obiad na sobotę
Szukasz pomysłu na pyszny, szybki obiad na sobotę dla całej rodziny, który nie wymaga przysłowiowego „stania przy garach”? Koniecznie wypróbuj proste danie z jednej patelni! Potrawa rodem ze słonecznego Meksyku posmakuje całej rodzinie i każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.
Kuchnia meksykańska poleca się na obiad
Mięso mielone jest bardzo uniwersalnym produktem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, np. kotlety, spaghetti, czy lasagne. Mięso to możemy wykorzystać również do przyrządzenia genialnego szybkiego obiadu na sobotę rodem z gorącego Meksyku.
Chilli con carne, bo o nim mowa to połączenie mięsa, pomidorów, fasoli i przyprawy, która nadaje całej potrawie charakterystycznego smaku - kminu rzymskiego. Danie z jednej patelni smakuje wyśmienicie i jest banalne w przygotowaniu. Rodzina będzie zachwycona.
Wyjmij z kuchennej szafki i dodaj do prania. Czarne ubrania nie stracą koloruSkładniki na jednogarnkowy obiad na sobotę dla całej rodziny
Z podanych składników przygotujesz około 6-7 porcji dania. Szybki obiad na sobotę zachwyca prostotą i smakiem.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego, najlepiej z szynki lub łopatki
- duża cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 600 g passaty pomidorowej
- 2 puszki czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- kmin rzymski
- olej do smażenia
- płatki chilli (opcjonalnie)
Do podania:
- ryż jaśminowy lub basmati
- śmietana 18%
- natka pietruszki lub świeża kolendra
Jak przygotować chilli con carne?
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zeszklij posiekaną drobno cebulę. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz, szczyptę kminu rzymskiego i smaż przez kilka minut. Następnie wrzuć na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Dodaj odsączoną z zalewy fasolę, wlej passatę pomidorową i wsyp szczyptę cukru. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dodaj kukurydzę i dopraw danie do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim.
Jeśli lubisz pikantne dania, możesz dodać również ostrą paprykę lub chilli w płatkach. Danie podaj na głębokim talerzu z ugotowanym ryżem, posiekaną natką pietruszki lub kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany. Smacznego!
Na obiad polecamy również danie rodem z baru mlecznego oraz wyśmienity gulasz.