Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Usmaż na patelni mięso mielone i dodaj fasolę. Szybki obiad na sobotę
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.01.2025 11:09

Usmaż na patelni mięso mielone i dodaj fasolę. Szybki obiad na sobotę

mięso mielone na patelni
Fot. Shutterstock/Fottostrazds

Szukasz pomysłu na pyszny, szybki obiad na sobotę dla całej rodziny, który nie wymaga przysłowiowego „stania przy garach”? Koniecznie wypróbuj proste danie z jednej patelni! Potrawa rodem ze słonecznego Meksyku posmakuje całej rodzinie i każdy będzie prosił o przepis i dokładkę.

Kuchnia meksykańska poleca się na obiad

Mięso mielone jest bardzo uniwersalnym produktem, z którego przygotujemy wiele wyśmienitych dań, np. kotlety, spaghetti, czy lasagne. Mięso to możemy wykorzystać również do przyrządzenia genialnego szybkiego obiadu na sobotę rodem z gorącego Meksyku.

Chilli con carne, bo o nim mowa to połączenie mięsa, pomidorów, fasoli i przyprawy, która nadaje całej potrawie charakterystycznego smaku - kminu rzymskiego. Danie z jednej patelni smakuje wyśmienicie i jest banalne w przygotowaniu. Rodzina będzie zachwycona.

chilli con carne.jpg
Fot. Canva
Wyjmij z kuchennej szafki i dodaj do prania. Czarne ubrania nie stracą koloru

Składniki na jednogarnkowy obiad na sobotę dla całej rodziny

Z podanych składników przygotujesz około 6-7 porcji dania. Szybki obiad na sobotę zachwyca prostotą i smakiem.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego, najlepiej z szynki lub łopatki
  • duża cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 g passaty pomidorowej
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
  • kmin rzymski
  • olej do smażenia
  • płatki chilli (opcjonalnie)

Do podania:

  • ryż jaśminowy lub basmati
  • śmietana 18%
  • natka pietruszki lub świeża kolendra

Jak przygotować chilli con carne?

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i zeszklij posiekaną drobno cebulę. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz, szczyptę kminu rzymskiego i smaż przez kilka minut. Następnie wrzuć na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę. 

Dodaj odsączoną z zalewy fasolę, wlej passatę pomidorową i wsyp szczyptę cukru. Wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie dodaj kukurydzę i dopraw danie do smaku solą, pieprzem i kminem rzymskim.

Jeśli lubisz pikantne dania, możesz dodać również ostrą paprykę lub chilli w płatkach. Danie podaj na głębokim talerzu z ugotowanym ryżem, posiekaną natką pietruszki lub kolendrą oraz kleksem z kwaśnej śmietany. Smacznego!

Na obiad polecamy również danie rodem z baru mlecznego oraz wyśmienity gulasz

chilli con carne.jpg
Fot. Canva