Smakosze.pl Przepisy Proste i smaczne ciasto waniliowe. Nikt mu się nie oprze
canva/TeresaKasprzycka

Proste i smaczne ciasto waniliowe. Nikt mu się nie oprze

9 marca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ciasto waniliowe z białą czekoladą i borówkami to proste ciasto, które oczaruje smakiem każdego łasucha. Świeża wanilia, słodkie, puszyste ciasto i kwaśna borówka to połączenie, którego musisz spróbować. Poznaj przepisz na genialne ciasto waniliowe, idealne do kawy.

Ciasto waniliowe to błyskawiczne ciasto, które przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wstawić blaszkę do piekarnika. Ciasto jest wyrośnięte, puszyste, a słodka czekolada, wanilia i kwaśne borówki doskonale z sobą grają, tworząc naprawdę rewelacyjny smak.

Laska wanilii jest bardzo aromatycznym dodatkiem do ciast. Do ciasta waniliowego potrzebujesz miąższu, czyli ziarenek. Pustą laskę wanilii wykorzystaj do zrobienia domowego budyniu lub tajskiego deseru z mango .

Wystarczy, że dodasz laskę wanilii do mleka krowiego lub kokosowego i zagotujesz, a zyskasz fenomenalny smak. Świeża wanilia będzie też pysznym dodatkiem do domowego kompotu z owoców lub kawy.

Jeśli szukasz pomysłu na proste ciasto do kawy- tu poznasz przepis na babkę z białą czekoladą i żurawiną , rozpływa się w ustach.

Przepis na ciasto waniliowe

Składniki (blacha o wymiarach 20x25 cm):

  • 2 szklanki mąki tortowej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 jajka M

  • pół szklanki cukru

  • pół tabliczki białej czekolady

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • laska wanilii

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • 250 g borówek

  • cukier puder do dekoracji

Jak zrobić ciasto waniliowe?

Czekoladę rozpuść w kąpiel wodnej, wymieszaj, ostudź. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i łyżeczką wyjmij ziarenka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy, olej i ziarna wanilii.

Laska wanilii

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov Całość wymieszaj rózgą kuchenną, dodaj rozpuszczoną czekoladę, borówki i ponownie wymieszaj. Ciasto przełóż na blachę z papierem do pieczenia, wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 15 minut. Po ostudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem i podaj, smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy