Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały?
Ziemniaki królują w polskiej kuchni. Serwujemy je do obiadu, robimy z nich kluski, frytki i placki. A wiesz, co należy dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ściemniały. Niektóre z naszych tricków możesz też wykorzystać przy innych, ziemniaczanych potrawach.
Obrane ziemniaki mają tendencję do ciemnienia. A im bardziej je rozdrobnimy, tym szybciej będą ciemnieć. To nie żadne czary-mary, a naturalna reakcja. Zachodzi ona między enzymem znajdującym się w ziemniakach a powietrzem. Im powierzchnia kontaktu ziemniaków z powietrzem jest większa (taka jest właśnie w startych ziemniakach), tym szybciej i mocniej ziemniaki ciemnieją.
Ściemniałe ziemniaki nie są szkodliwe dla naszego zdrowia. Ich ciemnienie nie wpływa też na smak potraw. Czasami tylko sprawia, że przygotowane kluski czy placki mogą wyglądać mniej apetycznie.
Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały
Im dłużej starte ziemniaki stoją i mają dłuższy kontakt z powietrzem, tym bardziej ciemnieją. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest smażenie placków ziemniaczanych od razu po wymieszaniu ciasta.
Po starciu ziemniaków powierzchnię masy ziemniaczanej warto też posypać cienką warstwą mąki. Ograniczy ona kontakt ziemniaków z powietrzem, a tym samym ich ciemnienie. Przed smażeniem mąkę tę można zebrać lub jeśli ciasto nie jest zbyt gęste, wmieszać ją do ciasta.
Do startych ziemniaków można też dodać trochę soku z cytryny. On również powstrzyma znajdujący się w ziemniakach enzym przed reakcją z powietrzem. Oczywiście nie można przesadzić z ilością dodanego soku, bo może on zmienić smak całej potrawy.
Na podobnej zasadzie jak sok z cytryny, zadziała kwaśna śmietana. Gdy dodamy jej 1-2 łyżki do startych ziemniaków nie poczujemy różnicy smakowej. Ciasto nawet będzie bardziej aksamitne.
Pamiętaj obierając ziemniaki
Do ciemnienia ziemniaków dochodzi już na etapie ich obierania. Dlatego dobrym sposobem na zahamowanie tego procesu jest wkładanie obranych ziemniaków do garnka czy miski z zimną wodą. Woda będzie stanowiła barierę ochronną przed kontaktem z powietrzem.
Ta uwaga tyczy się więc nie tylko do ziemniaków przeznaczonych na placki ziemniaczane, ale też do gotowania. Podobnie do wody warto włożyć ziemniaki pokrojone na frytki. To nie tylko powstrzyma ciemnienie ziemniaków, ale też sprawi, że frytki będą bardziej chrupiące.
Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na dania z ziemniaków. Zobacz, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane , a także jak przygotować ziemniaczane purée .
Źródło zdjęcia: canva/w-ings
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisy, winiary, newsy.gotujmy