Co jeść po szczepieniu?
Coraz więcej osób szczepi się przeciwko chorobie wywoływanej przez koronawirusa. Zarówno przed, jak i po iniekcji należy pamiętać o odpowiedniej diecie. Każdy, kogo czeka szczepienie, powinien sięgać po takie produkty jak kurkuma, czosnek, oliwa oraz szpinak. Dzięki nim wspomożemy swoją odporność.
Za sprawą szczepień istnieje coraz większa szansa na to, że uda nam się zwyciężyć z pandemią. Na szczęście chętnych na przyjęcie szczepionek nie brakuje. Okazuje się, że odpowiedni jadłospis ma spore znaczenie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Odpowiednia poszczepienna dieta
Nie da się ukryć, że szczepienia przeciwko COVID-19 wzbudzają u niektórych spore kontrowersje. Warto jednak pamiętać o tym, że aktualnie jest to jedyna metoda na walkę z pandemią, a sukces zależy przede wszystkim od tego, jak wiele osób się zaszczepi.
Nie od dziś wiadomo, że codzienna dieta w znacznym stopniu wpływa na odporność naszego organizmu. Przed i po szczepieniu również powinniśmy dbać o to, co ląduje na naszym szczepieniu. Wówczas ewentualny dyskomfort może być mniej uciążliwy.
Jakiś czas temu wspominaliśmy o produktach, których lepiej nie jadać w trakcie upałów. Odpowiedni jadłospis jest bardzo ważny także w przypadku przyjmowania szczepionki. Dosyć oczywiste jest to, że w odstawkę powinny iść napoje alkoholowe, mocna kawa oraz inne używki.
Przed samym szczepieniem należy zjeść porządne śniadanie. Dzięki temu w trakcie zabiegu nie poczujemy się słabo, a nasz organizm będzie pełen energii. Z pewnością się mu ona przyda, ponieważ układ odpornościowy zacznie pracować na pełnych obrotach.
Co jeść przed i po szczepieniu?
Rzecz jasna po szczepieniu najlepiej jeść produkty bogate w cenne składniki odżywcze. Można do nich zaliczyć czosnek, cebulę, imbir oraz miód. Nie można także zapomnieć o rybach, kiszonkach i fermentowanych wyrobach mlecznych.
Warto również sięgnąć po kurkumę i cynamon. Obie przyprawy pozytywnie wpływają na odporność organizmu. W związku z tym szczepienie może być dla nas mniej uciążliwe. Jednak na tym nie koniec produktów, które są wskazane przed i po zabiegu.
Godne uwagi są także szpinak i brokuły. Dostarczają one wielu istotnych witamin. Oprócz tego szpinak zawiera sporo żelaza. Natomiast brokuły są bogactwem potasu, który obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Canva / joannatkaczuk
Oliwa z oliwek również jest wskazanym produktem, który możemy dodać do posiłku po szczepieniu. Wspomaga ona układ sercowo-naczyniowy. Na deser możemy zjeść gorzką czekoladę. W jej wnętrzu znajdziemy magnez, potas, cynk, wapń, żelazo, fosfor oraz witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E. Godny uwagi może być także napój na bazie bananów.
Jak widać wiele produktów spożywczych, jest wskazanych po szczepieniu. Jednak najlepszym wyjściem jest kontakt ze specjalistą. Lekarz bez problemu rozwieje wszelkie nasze wątpliwości dotyczące szczepień.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Wprost Zdrowie i Medycyna; Beszamel